Teljesen nyitott a bajnokság

Japán Nagydíj, Szuzuka, 2012.10.07.


Az első két napnál egy kicsit enyhébb, 23 fokos, napos időben kezdődött Szuzukában a 2012-es Forma-1-es bajnokság 15. versenye, a Japán Nagydíj.

Az első sorból a két Red Bull-os, a címvédő Sebastian Vettel és Mark Webber indulhatott a kettős győzelemért, mögülük a helyi hős, Kobajasi Kamui, aztán Romain Grosjean rajtolt. A bajnoki éllovas Fernando Alonso a 6. helyről készült a kármentésre, az amúgy versenyképes McLarenek csak a 8-9. rajkockában álltak.


Vettel simán elment a rajtnál, Kobajasi megelőzte Webbert, de az első kanyarban több incidens is történt. Kimi Räikkönen első szárnya hozzáért Alonso bal hátsó kerekéhez, a spanyol defektet kapott, kiesett. Webber Grosjeannal akadt össze, a mezőny végére estek vissza, Bruno Senna Nico Rosberggel ütközött, a mercedeses is búcsúzott. Beküldték a biztonsági autót, de csak két körig maradt.

Az idén jó néhányszor első körös balhékba keveredő, Belgium után eltiltást is kapó Grosjean stop&go büntetést kapott, amiért nekiment Webbernek. Sennát bokszutca-áthajtással büntették később.

Az újrarajtolás után a sorrend Vettel, Kobajasi, Button, Massa, Räikkönen, Hamilton, Perez, Hülkenberg, Maldonado és a Toro Rossó-s Daniel Ricciardo volt a pontszerző helyeken. A 11. helyre a caterhames Heikki Kovalainen kapaszkodott fel.

Perez a 6. körben lépett mclarenes elődje, Hamilton elé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A 23. helyről rajtoló, de az első körben 8 helyet javító Michael Schumacher idei pechszériája folytatódott: a Mercedesnél elszállt a telemetria.

Az élmezőny kerékcseréit Button, Räikkönen és Hülkenberg kezdte a 14. körben, Kobajasi a 15., Perez a 16., Hamilton és Maldonado a 17., Vettel és Massa a 18. körben cseréltek. Mindannyian lágyról keményre váltottak.

Button a 18. körben jelezte a csapatnak, hogy problémák vannak a sebességváltójával, pedig a McLarennél fogadkoztak, hogy a Szingapúrban Hamiltont kiejtő, Buttonnak csere miatt Szuzukára öthelyes büntetést hozó hibát javították.

Perez a 19. körben szerencsétlen hiba miatt búcsúzott: a hajtűben próbált valahogy elmenni Hamilton mellett és a pálya egyik leglassabb pontján egyszerűen kisodródott. A mexikói az 5. helyről esett ki.

A top10 sorrendje ezután Vettel, Massa, Kobajasi, Button, Räikkönen, Hamilton, Hülkenberg, Maldonado, Webber és Ricciardo volt.

A 31. körben Räikkönen kezdte meg a cserék második hullámát, utána az egyre lassuló Kobajasi, és vele együtt Hamilton járt kint. A mclarenes a bokszból visszatérőben lotusos mellé ért vissza az első kanyarban, keményen odatette az autót, el is ment a finn mellett.

A következő négy körben aztán Hülkenberg, Maldonado, Ricciardo, Webber, Button és Massa is kint járt. Vettel a 38. körben zárta a kerékcseréket, az utolsó 15 körre elvileg beálltak a stratégiák. Az élen mindenki kemény keveréket tett fel az utolsó etapra, de hátrébb Schumacher és Senna is lággyal próbálkozott a hajrára.

A címvédő vezetett, mögötte Massa, Kobajasi, Button, Hamilton, Räikkönen, Hülkenberg, Maldonado, Webber és Ricciardo haladt a pontok felé. 

Míg Vettel simán vezetett és Massa is szépen tartotta a második helyet, a hazai dobogóra hajtón Kobajasi egyre szorultabb helyzetbe került tíz körrel a vége előtt, Button gyorsan zárkózott fel rá. A japán az utolsó öt körre stabilizálni tudta a távolságot, míg hátrébb Michael Schumacher vívott Ricciardóval az utolsó pontszerző helyért.

A címvédő Vettel Szingapúr után magabiztosan nyert Szuzukában, idei harmadik győzelmét szerezte, és a bajnokságban is óriásit lépett előre, négy pontra zárkózott fel Alonsóra.

A mögötte beérő Massa a ferraris szerződésének esélyeit javíthatta azzal, hogy a 2010-es Koreai Nagydíj után tudott újra dobogóra állni. Kobajasi vért izzadva, de megvédte a pozícióját Buttonnal szemben, pályafutása első dobogós helyezését sikerült elérnie a hazai versenyén, nagyobb örömöt nem is kívánhatott volna. A lelátókon zúgott a Kamui-Kamui!

A további pontokon Button, Hamilton, Räikkönen, Hülkenberg, Maldonado (Barcelona óta először!), a nagyot mentő Webber és Ricciardo osztozott, Schumacher hajszállal, de lemaradt.

A világbajnokság a jövő hétvégén a Koreai Nagydíjjal folytatódik.
 
Forrás : www.vezess.hu

Keresés