5-150 ezer forintra büntethetik a figyelmetlen autósokat

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Májustól a korábbinál is jobban ügyel a gyerekek biztonságára a KRESZ: egy rendeletmódosítás szerint ettől a hónaptól párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton tilos elhaladni a gyermekszállító autóbuszok mellett az utasok be- és kiszállásának ideje alatt. A "Gyermekek" táblával jelölt szakaszokon a kiegészítő táblán feltüntetett távolságon belül legfeljebb 30 km/órás sebességgel közlekedhetnek a gépkocsik.

Az uniós és hazai közlekedési szabályozásban is előtérbe került a védtelen közlekedők, köztük a gyermekek közlekedésbiztonsági helyzetének javítása, mert ők még nem rendelkeznek minden, a biztonságos közlekedéshez szükséges ismerettel, tapasztalattal. A KSH szerint 2011-ben 1580 14 év alatti gyermek sérült meg közúti balesetben, ezért indokoltnak tűnik a módosítás.

A május elseje előtt hatályos KRESZ is tartalmazott előírásokat az iskolabuszokon közlekedő gyermekek biztonságával kapcsolatban, de a kormány úgy ítélte meg, hogy általánosabb, egyértelműbben meghatározott rendelkezésekre van szükség. A módosítás ezért bevezeti a gyermekszállító autóbusz fogalmát is - az iskolabusz a megnevezés alapján is közoktatási intézményhez kötődő személyszállítást végez. Gyermekszállító autóbusz azonban minden olyan nem menetrend szerint közlekedő jármű lehet, amelyen gyermekek és felnőtt kísérőik utaznak, és amelyet előírásszerű tábla és "Gyermekszállítás" felirat jelöl.

A gyermeket szállító autóbuszok a jövőben megállhatnak a menetrend szerinti járatok számára kijelölt autóbuszöblökben is. A megállóhelyről való elindulásukat az autósoknak lassítással, szükség esetén megállással kell segíteniük. A rendelkezések komoly visszatartó erőt jelentő szankciókat is lehetővé tesznek: a szabályszegő autós szabálysértési eljárásban 5-150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható a cselekmény súlyosságának függvényében. A büntető törvénykönyv szerinti szankciókra számíthat az, aki személyi sérülésekkel járó balesetet okoz.

 

Forrás : www.vezess.hu

http://www.vezess.hu/hirek/gyerekek_miatt_valtozott_kresz/43709/

Keresés