Lezárták, eddig szavazhatott a nép arról, hogy mit szeretne a KRESZ-ben látni.

 
alt

"A Nemzeti Ügyek Kormánya kiemelt figyelmet fordít a magyar emberek véleményére..., a mindennapi életet segítő javaslatok begyűjtésére" - ezzel a hangzatos mondattal kezdte el begyűjteni márciusban a Miniszterelnökség a KRESZ jobbá tételére szánt népötleteket. Múlt héten zárták le a szavazást, a kormány közlése szerint ez a 3 javaslat nyert.

Sorrendben:

Javaslom, hogy...

...a forgalomirányító lámpák esetében a váltás idejének jelzését. Sok helyen lehet látni olyan készüléket, amely jelzi a váltás idejét. Ezen lámpák nagyban segítik a biztonságos közlekedést.

....vizsgálják felül a kihelyezett jelzőtáblákat és csökkentsék azok túlzsúfoltságát útjaink mentén. Úgy gondolom, hogy csupán a legfontosabb információkat nyújtó táblákra kellene szorítkozni (a sok "fölöslegeset" elhagyva), hogy kevésbé vonja el a vezetéstől a sofőrök figyelmét, kevésbé "zavarja meg" őket. Valamint kiemelten kellene figyelni az ideiglenesen kihelyezett táblák visszaszedésére is.

...a forgalomirányító lámpák kiegészítő jelzéseinek biztonságosabbá tételét. Forgalomirányító lámpa esetében a kiegészítő jelzés egyszerűen eltűnik. Hasznos osztrák gyakorlat, hogy előtte 2-3x villog, így nem hajt be az autós a "pirosba", van ideje megállni.

Ígérik, hozzányúlnak a lámpákhoz
Ígérik, hozzányúlnak a lámpákhoz

Első ránézésre kissé meglepőnek tűnik a Vezess.hu kérésére kiadott 3 győztes javaslat, ugyanis ebből a 13-ból lehetett választani (rövidítve közöljük őket):  - kizárólag a biztonságos helyeken állíthassa le a rendőr az autósokat :


  - szedjék be a fölösleges, és a kint felejtett táblákat
  - plusz vizsga nélkül is vezethessenek 125-ös motort a B-kategóriás jogsival rendelkezők                             
  - segédmotorral is lehessen utast szállítani, ha van gyári utas ülés és lábtartó
  - jobban hangolják össze a közlekedési lámpákat
  - írják ki a forgalomirányító lámpák váltásának idejét
  - biztonságosabbak legyenek a forgalomirányító lámpák kiegészítő jelzései    
  - tegyék egyértelműbbé a kerékpárosokra vonatkozó szabályokat
  - kapjanak védelmet a családi parkolóhelyek
  - vizsgálják felül a parkolási szabályokat
  - a veszélyes kereszteződésekben legyen körforgalom vagy jelzőlámpa
  - tegyék lehetővé harmadik gyerekülés használatát a kocsi első ülésén
  - a leállósáv új neve mentősáv legyenÖnök is erre a 3-ra voksoltak volna ebből a 13-ból?

Toldozgatni-foltozgatni ?

Egyesek ezt olvassák ki a kormány akciójából, mások mást. Van, aki szerint egyszerű kampányfogás előre eldöntött módosításokat úgy eladni, hogy azt a népakaratot elfogadva teszi joggá a kabinet. Kampányidőszak van, akceptálható. A jóindulatúbb megközelítés szerint azonban tényleg érdemes meghallgatni a közlekedőket, az ő észrevételeik szerint javítani a közlekedés szabályain. "A mostani KRESZ-ben minden benne van, de egyértelműen rövidíteni kellene, nem újabb dolgokat beleírni, egyszerűbbé és egyértelműbbé kellene tenni, nem még jobban túlszabályozni" - mondta erre korábban a Vezess.hu-nak Mészáros Ferenc, aki számos alkalommal tagja volt a KRESZ-módosításokat előkészítő szakmai stáboknak.

A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági szakértője a toldozgatás helyett egy teljesen új, a jelenleginél sokkal rövidebb és könnyebben értelmezhető KRESZ-t íratna. Példája szerint a reszelgetés sehová nem vezet. "Kézben tartott telefonon nem lehet ugye beszélni vezetés közben, de sonkás szendvicset enni igen. Erre nem az a megoldás, hogy rögzítjük, tilos a sonkás szendvics, mert attól még sajtosat lehet enni, hanem egyértelműen, és tömören megfogalmazva megtiltani a vezetést zavaró tevékenységek összességét."

De van más csavar is a történetben. Az akció ugyanis úgy kezdődött, hogy a szerintem.kormany.hu-n regisztráltak bármilyen javaslatokat beküldhettek a közlekedés biztonságosabbá, gördülékenyebbé tétele érdekében, ebből állították össze a Miniszterelnökség munkatársai és az illetékes minisztérium szakértői a tucatnyi tippet, amiből aztán a nép választhatta ki a nyerteseket.Csakhogy a 13-ba már nem feltétlenül azok kerültek be, amik a legnépszerűbbek voltak.

Még a 13 javaslat kijelölése előtt, áprilisban közölte érdeklődésünkre a kormány, hogy ebben a 3 témában érkezett a legtöbb javaslat:

  - kerékpáros közlekedés
  - KRESZ szabálysértési tételei
  - parkolás

Amint látjuk, ebből 2 témát be sem emeltek abba a 13-ba, amire szavazni lehetett.És akkor itt kanyarodunk vissza a cikk elején megnevezett 3 nyerteshez. Az akció indulásakor szavazók a legnagyobb számban még a kerékpáros közlekedés szabályain változtattak volna, amikor viszont erről érdemben dönthettek volna, akkor már az első 3-ba sem voksolták be ezt a kormány közlése szerint.Ennek ellenére boldoggá is tesznek minket a nyertesek, de kíváncsivá is.

Eleinte úgy volt, ez a legnépszerűbb téma
Eleinte úgy volt, ez a legnépszerűbb téma

Habár manapság egyre több településen működnek már a lámpáknál visszaszámlálók, hasznos lenne, ha a kormány, az útkezelők és az önkormányzatok még jobban elterjesztenék ezt. A táblák kihelyezésével kapcsolatos problémák is az országúttal egyidősek, a közlekedésbiztonsági problémák kijavításán dolgozó egyesületünk is foglalkozott már ilyennel. Az meg bicskanyitogató, amikor egy útfelújítás befejezése után kint felejtett 30-as táblánál fotóznak a rendőrök. Várjuk a villogó kiegészítő lámpákat is, reméljük, hogy gázadás helyett fékezésre készteti majd az autósokat.

Kíváncsiak is vagyunk ugyanakkor, leginkább arra, hogy mikor lesz ezekből valóság. Az elmúlt hónapokban többször feltettük ezt a kérdést a Miniszterelnökségnek, de időpontra vonatkozó konkrét választ mindeddig nem kaptunk. Most azt mondják: az államigazgatás feladata a javaslatok beépítése a KRESZ-be.

Tényleg, mennyi embert mozgatott meg a kormány akciója ?

"Több mint 500-an erősítették meg regisztrációjukat, és ezek a felhasználók több mint 400 javaslattal éltek" - közölte a Miniszterelnökség, amelynek munkatársa elmondta, hogy az online beküldött KRESZ-módosítási tippek "döntő többsége releváns" volt. A bő 500 szavazó nagyon kevésnek tűnik nem csak a 10 milliós össznépességhez, hanem a több millió jogosítványoshoz, és a milliónyi kerékpárhasználóhoz képest is. Ennek ellenére a lakosság 0,005 százaléka által javasolt KRESZ-módosításokat iránymutatásként kell értelmeznie a jogalkotó Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak - állítja a Miniszterelnökség.

 

Forrás : www.vezess.hu

Szerző : Lencsés Csaba

http://www.vezess.hu/magazin/uj_kresz_modositasok/47399/#a3

Keresés