Úgy tűnik idén a Trabant csillagjegy uralkodik a Vezess.hu szerkesztősége felett, mivel gyakran előkerül a legendás márka. Nemrég a legképtelenebb átalakításokat szedtük össze, később pedig személyesen is részt vehettünk a Legmagyarabb Trabant megépítésében.

Mégis azt kell írjam, eddig csak a felszínt kapargattuk. Mert a legőrültebb, betépett lázálomnak tűnő Trabit csak most fedeztük fel. Ráadásul nem itt épült Európa keleti felén, hanem a messzi, Trabantokat csak vándorok történetei alapján ismerő Detroitban. Talán ezért ennyire megdöbbentő. Mivel sosem volt a kultúra része, nincs róla emlék ezért csak egy olyan, idegen tárgy, amire előzetes hatások nélkül lehet ráengedni a termékeny fantáziát.

alt

Az elkövető egy helyi művész, Liz Cohen, aki hosszú éveket áldozott a 2002-ben indult projektre. Nem véletlenül húzódott el az építés, mivel a csinos hölgy fejében ekkor még csak az ötlet élt, és nulla technikai tudással vágott bele az egészbe. Ezért keresett egy olyan műhelyt, ahol rendelkezésre álltak a megfelelő eszközök, és megengedték, hogy saját kezűleg (is) barkácsolja művét.

alt

Nyolc év kellett, hogy talpra álljon az amerikai DNS-el feltuningolt NDK-s népautó, ami végül igazi olvasztótégelye lett a két tökéletesen eltérő kultúrának. Megmaradt felismerhető duroplast karosszériás Trabinak, de ugyanakkor kőkemény amerikai gép lett, egy Transformerként átalakuló lowrider!

alt

A mutatvány oroszlánrészét Chevrolet El Camino alkatrészek, valamint a már említett, lowrider autóknál bevált, hidraulikus futómű végzi. A legnehezebb feladatot a változtatható tengelytáv adta, emiatt egyedi, teleszkópszerűen nyúló kardántengellyel kellett megoldani a hátsó differenciálmű és a váltó kapcsolatát. De végül, egy évig tartó küzdelmes tervezés, építés után megoldódott ez a gond is, és ma már minden autókiállításon, tévéműsorban csodájára járnak Liz Cohen lélegzetelállító alkotásának.

alt

Forrás : www.vezess.hu

Szerző : Kovács Miklós

http://www.vezess.hu/vezetunk/egy_trabant_amitol_felrobban/49778/#a3

Keresés