Derűs, 22 fokos, ideális versenyidőben kezdődött Melbourne-ben a 2012-es Forma-1-es szezonnyitó Ausztrál Nagydíj.


A lámpák kialvásakor Jenson Button magabiztosan rajtolt a második kockából, az első kanyarban Lewis Hamilton előtt tudott fordulni, pedig ő sem kezdett rosszul. A 3. helyről induló Romain Grosjeant Michael Schumacher, Nico Rosberg és Sebastian Vettel is megelőzte, majd a második körben Pastor Maldonado kilökte, a francia futóműve eltört, a versenyének vége lett.


F1: Csonka mezőnnyel rajtol a futam

A startnál mindkét ferraris jó lépett előre, Fernando Alonso a 6, Felipe Massa a 9. helyig kapaszkodott. Kimi Räikkönen a 12. helyre jött fel.

Rögtön az elején búcsúzott a Force Indiá-s Nico Hülkenberg, Bruno Senna és Daniel Ricciardo pedig egy első kanyaros ütközés miatt látogatott a bokszba és csúszott a mezőny végébe.

Az első körökben Button - és Hamilton is - szépen lépett el, hátrébb azonban Vettel keményen üldözte a 3. helyen haladó Schumachert, a 6. kör elején hibázott is, az első kanyart elmérte, így üldözötté vált, Rosberg,  Alonso, Webber hármasa került hozzá közel. A címvédő aztán felvette a tempót, újra utolérte Schumachert, aki váltóhiba miatt a 11. körben elkezdett visszaesni.

A hétszeres bajnok kiesésével egy időben megkezdődtek a kerékcserék is, az élmezőnyből Massa és Rosberg ment ki elsőként új lágy keverékű szettért. Alonso, Webber, Button, Hamilton közepes keverékre váltott, Vettel ugyanakkor újabb lágyas etapot indított.

Räikkönen nyújtott első szakasz után a 20. körben ment ki új gumikért a 2. helyről, utána már csak Sergio Perez maradt csere nélkül az élmezőnyben, a 2011-ben is gumispórolással brillírozó fiatal mexikói Hamiltonnak és Vettelnek is feladta a leckét, frissebb abroncsokkal sem volt könnyű elmenni mellette, de lassan azért egyre hátrébb csúszott.

Perez a 26. körig bírta, cseréje után Button, Hamilton, Vettel, Alonso, Rosberg, Webber, Maldonado, Räikkönen, Kobajasi, Massa volt a pontszerzők sorrendje, miután a ferrarist a finn és a japán is megelőzte a 27. körben. Massa nem sokkal később ki is ment friss gumiért.

A féltávnál Rosberg és Webber vívott keményen 3-4 körön keresztül, az ötödik helyért, mögöttük Maldonado várt az esetleges lehetőségre. A mercedeses elkeseredetten védekezett, egy kanyart is levágott, utána inkább ki is ment a bokszba, hogy elkerülje a büntetést.

A 35. körben Alonso, a következőben Button és Hamilton cserélt kereket, de "rosszkor", ugyanis Vitalij Petrov a kormányszervó hibája miatt leállította a Caterhamet a célegyenesben, beküldték a biztonsági autót, a később cserélők a mclarenesek közelébe kerültek.

A safety car távozása előtt Button vezetett, mögötte Vettel, Hamilton, Webber, Alonso, Maldonado, Perez, Rosberg, Räikkönen és Kobajasi volt az első tízben. Mivel idéntől a körhátrányban lévő pilóták újra visszavehetik a körüket a biztonsági autó alatt, így a szakasz jócskán elhúzódott, a 42. körben indult újra a verseny. Az újrarajtolásnál a vezető Button jó ütemben lépett a gázra és hátrébb is csak egy pozíciócsere történt, Kobajasi vette el a 9. helyet Räikkönentől.


Button gyorsan elhúzott, mögötte azonban Vettel, Hamilton és Webber szorosan együtt volt.

A 48. körben két brazil, Massa és Senna akadt össze csúnyán, egy előzési kísérletnél a két autó "összeragadt", két kanyaron keresztül együtt mentek a pályán és azon kívül is, röpködtek az alkatrészek. A Williams végül megjárta a kavicságyat, de javítás után pár körig még folytatta a versenyt, a Ferrari azonban úgy megsérült, hogy Massa azonnal beállt a garázsba.

Maldonado az utolsó körig brillírozott, a 6. helyen üldözte Alonsót, de a végén elszakadt a cérna, egy kerékvető megdobta a Williamst, a venezuelai csúnyán a betonfalnak csapódott, elszálltak a pontok. Az utolsó körön hátrébb is zajlottak az események, Räikkönen és Kobajasi Perez elé került, Rosberg defekt miatt visszaesett, Daniel Ricciardo és Paul di Resta a pontszerző helyekre lépett.

Button ellentmondást nem tűrően nyert, Vettel pedig ugyan 23 futam után egyetlen körig sem vezetett, hozott egy sokat érő második helyet. Lewis Hamilton a pole-ból csak egy 3. helyet hozott össze, az élmezőny vesztese ő volt.

Alonso óriásit mentett az 5. hellyel, a Sauber nagyon boldog lehet a kettős pontszerzés miatt, és Kimi Räikkönen is kiköszörülte valamelyest a szombati csorbát.

A világbajnokság a jövő héten  a sepangi Maláj Nagydíjjal folytatódik.


Ausztrál Nagydíj, Melbourne, 2012.03.18.

1. Jenson Button (brit) McLaren-Mercedes 1:34:09.565 óra
2. Sebastian Vettel (német) Red Bull-Renault
3. Lewis Hamilton (brit) McLaren-Mercedes
4. Mark Webber (ausztrál) Red Bull-Renault
5. Fernando Alonso (spanyol) Ferrari
6. Kobajasi Kamui (japán) Sauber-Ferrari
7. Kimi Räikkönen (finn) Lotus-Renault
8. Sergio Perez (mexikói) Sauber-Ferrari
9. Daniel Ricciardo (ausztrál) Toro Rosso-Ferrari
10. Paul di Resta (brit) Force India-Mercedes
11. Jean-Eric Vergne (francia) Toro Rosso-Ferrari
12. Nico Rosberg (német) Mercedes
13. Pastor Maldonado (venezuelai) Williams-Renault 1 kör h.
14. Timo Glock (német) Marussia-Cosworth 1 kör h.
15. Charles Pic (francia) Marussia-Cosworth 5 kör h.
16. Bruno Senna (brazil) Williams-Renault 6 kör h.

Kiesett:


1. Felipe Massa (brazil) Ferrari (46. kör)
2. Heikki Kovalainen (finn) Caterham-Renault (38.)
3. Vitalij Petrov (orosz) Caterham-Renault (34.)
4. Michael Schumacher (német) Mercedes (10.)
5. Romain Grosjean (francia) Lotus-Renault (1.)
6. Nico Hülkenberg (német) Force India-Mercedes


Legjobb kör: 1:29,187 Jenson Button

 

 

Forrás : www.vezess.hu

Keresés