Hirvonen győzött a Portugál-ralin !

 

A 2012-es Portugál-rali vasárnapi programja:

SS17 Silves 1 21.42km
SS18 Santana da Serra 1 31.04km
SS19 Sambro 1 5.08km
Szerviz
SS20 Silves 2 21.42km
SS21 Santana da Serra 2 31.04km
SS22 Sambro 2 5.08km

115,08 versenykilométer marad a csütörtök óta zajló, összességében 434,77 km hosszú 2012-es Portugál-rali zárónapjára. Az eleinte száraz, majd ismét esős pályán zajló zárónapjon már nem maradt nagyobb meglepetés. De a középmezőny megküzdött a helyekért.

A napot 1 perc 12 másodperces előnnyel kezdő Mikko Hirvonen nulla kockázatot vállalva hajtott, csupán 5-6. legjobb volt a szakaszokon, sőt az utolsón már csak a 16. idővel gurult célba. A finn versenyzőnek ez is elég volt, hogy előnyét közel kétpercesre növelve megszerezze első győzelmét a Citroën csapatban. Pályafutása során már 15. alkalommal nyert.


Ezt a sikert azonban remekül jellemezi az adat, hogy Hirvonen az egész verseny alatt egyetlen egy szakaszon sem volt a leggyorsabb. Magát adta, egyenletesen ment.

Azt követően, hogy Sebastien Loeb csütörtökön végleg kiesett, míg a két gyári Ford szombaton búcsúzott egy időre, nagy fölénnyel az élen találta magát. Innentől kezdve semmit sem tett, mint a zivataroktól elázott, saras, csúszós pályán maximálisan csak a célba érkezésre koncentrálva hibamentesen autózott. Meglett az eredménye. Immár ő vezeti a világbajnoki pontversenyt 75 ponttal a 66 pontos Sebastien Loeb előtt.

"Nagyon nehéz verseny volt, - számomra eddig ez volt a "leghosszabb" futam. De most már nagyon jól érzem magam" - nyilatkozott a célban Hirvonen. "Mi pontosan azt tettük, amit kellett. Pénteken nagyon trükkös volt, de összpontosítottam. Megcsináltam magam és a csapat számára. Megérte. Nem volt semmilyen problémánk. Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy a dolgok mentek."

Hirvonen mögött Mads Ostberg szerezte meg a második helyet. A fiatal norvég számára igazán jól alakul ez az év, hiszen Svédországban is dobogóra állhatott. Nemcsak a nagyok elhullásának köszönheti eredményét, de a pályán győzte le Jevgenyij Novikovot.  Nem volt kalandmentes a vasárnap számára, hiszen gyújtásgondok voltak a Fiesta motorjában, de mivel üldözője is küszködött megtartott a második helyet.

"Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel és azzal, ahogy pénteken mentünk (a legsarasabb nap volt - a szerk.), ez végül is egy nagyon jó hétvégét eredményezett számunkra. Nagyon nehéz faladat volt, de egy újabb második helyet szereztünk" - mondta Ostberg. "Mikko ellen nem volt esélyünk, ő irányította a versenyt. Remélem azért valamikor később az évben az első helyet is megszerezhetjük"

Jevgenyij Novikov az előző Mexikó versenyen történt bukást követően, ezúttal végig összeszedetten autózott. Műszaki gondokból azonban kijutott neki, vasárnap a gázbowden hibásodott meg, ami izgalmas pillanatokat eredményezett, miután vagy padlógázzal vagy alapjáraton pörgött a motor.  Az M-Sport privát versenyzője azonban így is megcsípte a harmadik helyet, amely pályafutása legjobbja.

"Nagyon-nagyon régóta várok már erre az eredményre. Fantasztikus a dobogón lenni. Tényleg nagyon boldog vagyok. Megjavítottam a gázt, óvatosnak kellett lennünk, de itt vagyunk" - mondta Novikov.

Petter Solberg vasárnap megelőzte Nasszer Al-Attiyah-t, elhódítva a negyedik helyet, ami igazán nem rossz, ha figyelembe vesszük, hogy a 13. helyről kellet felzárkóznia, miután pénteken kiesett és csak a Rally 2 szabállyal állt vissza. Ha azonban látjuk, hogy nyolcszor is abszolút első időt repesztett, legtöbbet a résztvevők közül, tehát nyerő tempója volt, akkor igazán kár azért a butaságért.

Eredményével drasztikusan felborítja az erősorrendet csapaton belül, hiszen neki, aki minden versenyen sok pontot hozott, összesen 59 egysége van, addig Jari-Matti Latvalának, aki négy futamból háromszor kiesett és ezúttal is csak a power stagen szerzett kettőt, csupán 28. A csapatvezetés biztosan elgondolkodik azon, vajon a megfelelő embert választottak-e az elsőszámú pilótának.


Nasszer Al-Attiyah a vasárnapi első szakaszon elveszítette Solberggel szemben a negyedik helyet, majd az utolsó előtti gyorsaságin defekt miatt a hatodik helyre csúszott, ám power stage-n jól ment, így visszaelőzte Martin Prokopot. Mindketten boldogan mosolyogtak a célban, hiszen mindkettőjüknek ez pályafutásuk eddigi legjobb WRC-s eredménye.

Mögöttük Denis Kuipers végzett a hetedik és az S2000-es Skodával versenyző Sebastien Ogier a nyolcadik helyen. Thiery Neuville is kiesett pénteken, de szombaton időbüntetés mellett visszaállt és végül pontszerzőként végzett, még a zárónap két defektje sem tudta megakadályozni ebben. Az utolsó pontszerző helyen Jari Ketomaa-t találjuk, aki az utolsóelőtti szakaszon előzte meg Peter van Merksteijnt, aki az eltört kardántengely miatt lelassult.

Egyetlen MINI sem került a top10-be. A helyi hős Armindo Araujo versenye hamar elszállt, miután összetörte autóját csütörtökön, a Prodrive-os Patrik Sandell pedig szombaton csúszott vissza a meghibásodott futómű okán. Dani Sordo hat szakaszon is a leggyorsabb volt, de csütörtöki elektromos hiba miatt történt kiállást nem tudta ledolgozni, úgy hogy közben a kipufogóval is voltak gondja és defektje is akadt. A spanyol a power stage megnyerésével szerzett három bónuszponttal vigasztalódhatott.


A 2012-es Portugál-rali végeredménye:

1. Mikko Hirvonen Citroën Total WRT DS3 WRC 4ó 19p 24.3mp M
2. Mads Ostberg Adapta WRT Fiesta RS WRC +1p 51.8mp M
3. Jevgenyij Novikov M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC +3p 25.0mp M
4. Petter Solberg Ford WRT Fiesta RS WRC +3p 47.4mp M
5. Nasser Al-Attiyah Qatar WRT Citroen DS3 WRC +7p 57.6mp M
6. Martin Prokop Czech Ford National Team Fiesta RS WRC +8p 01.0mp
7. Dennis Kuipers M-Sport Ford WRT Fiesta RS WRC +8p 39.1mp
8. Sebastien Ogier VW Motorsport Škoda Fabia S2000 +9p 00.8mp
9. Thierry Neuville Citroën Junior WRT DS3 WRC +10p 29.7mp M
10. Jari Ketomaa Ford Fiesta RS WRC +11p 44.6mp
...
12. Dani Sordo Prodrive WRC Team MINI John Cooper Works WRC +14p 15.5mp
...
14. Jari-Matti Latvala Ford WRT Fiesta RS WRC +18p 54.4mp M

M-gyártó


A Power Stage / SS22 legjobbjai:

1. Dani Sordo 3 pont
2. Jari-Matti Latvala 2 pont
3. Ott Tanak M-Sport 1 pont

A részletes eredményekért kattintson erre a linkre.

A rali-világbajnokság következő versenye az Agentin-rali lesz április utolsó hétvégéjén.

 

Forrás : www.vezess.hu

Keresés