A motorosokon üthetik a legnagyobbat, viszont előre is le lehet vizsgáztatni majd a kocsikat.


A jelenlegi szabályok szerint, ha valaki nem várja meg autója, motorja műszaki érvényességének lejártát, és már jó előre bejelentkezik a vizsgára, elveszíti azt az időszakot, amennyivel előbb megy el. Ezt a gyakorlatot szünteti meg egy fejlesztési miniszteri rendelet, amely július 1-jén lép életbe.



Fotó: MTI / Balaton József

Így ha valaki a műszaki lejárta előtt legfeljebb 30 nappal elviszi a járművét időszakos vizsgára, akkor nem a vizsga napjától, hanem a forgalmi engedélyben bejegyzett dátumtól kell számítani a frissen megszerzett műszaki érvényességet - mondta az origónak a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese.

Lovas Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan még tart az egyeztetés, de a jelenlegi tervek szerint jelentős áremelkedésre készülhetünk. A személygépkocsik forgalomba helyezési és időszakos műszaki vizsgáztatásának díja 16 290 forintról 22 ezer forintra emelkedik. A segédmotoros kerékpár vizsgáztatása 3090 forintról 5 ezer forintra nőne, a motorkerékpároknál pedig a jelenlegi 4360 helyett 11 ezer forint lenne az új költség.

 

Forrás : Origo

Keresés