F1: Vettel odavágott mindenkinek

A Kanadai Nagydíj kvalifikációjára az időjárás a hétvégén eddigi legmelegebb környezeti (25 fok) és pályahőmérséklettel (42 fok) fogadta a Forma-1-eseket a montreali Gilles Villeneuve pályán.

Az első szakaszban szokás szerint a három kiscsapat hat pilótája búcsúzott, igaz, a sorrend egy kicsit más volt, mint megszokott. A HRT-s Pedro de la Rosa az edzéseken látott formáját hozva verte mindkét Marussiát, míg a Caterhamek valóban a "szégyenpadra" kényszerítették a Toro Rossó-s Jean-Eric Vergne-t, hiszen a francia csak mögöttük végzett.

A Q1 meglepetése volt Jenson Button ragyogó köre, aki az edzéseken őt hátráltató problémák ellenére sikeresen begyorsult, Sebastian vettel mögött a második lett, Kimi Räikkönen ellenben gyenge volt, csak a 16. idővel ment tovább, igaz, csapattársa, Romain Grosjean is hasonlóan szerepelt, ő volt az utolsó továbbjutó.

A Q2-ben Button folytatta a feltámadást, csapattársát, Lewis Hamiltont megelőzve jutott tovább, csak a két Red Bull volt gyorsabb nála. Szintén biztosan ment tovább a két Mercedes és Fernando Alonso is, de az utolsó helyekért igencsak kapkodtak a végén a pilóták. Kobajasi, Massa, di Resta, Grosjean, Räikkönen és Pastor Maldonado is nagyon hajtott, végül a brazil ferraris, a lotusos francia és a Force India skótja maradt talpon.

Búcsúzott tehát Räikkönen és Maldonado is, aki annyira igyekezett, hogy az utolsó köre végén érintőre vette a bajnokok falát, látványosan megpördült a célegyenesben, nagy szerencséje volt, hogy nem szenvedett komolyabb balesetet. A Willamsen feltehetőleg csak a jobb hátsó felfüggesztés sérült. A venezuelai produkciója zárta a második szakaszt.

A Q3-ban első nekifutásra Vettel hozta a legjobb időt, Alonso és Hamilton is tizedekkel maradt el től. Button versenyképtelen időt teljesített - lágy gumin -, másodszorra ki sem ment a pályára, azonban rajta kívül mind a kilenc pilóta küzdött a rajthelyekért az utolsó két percben.

Vettel megjavította az előző, már amúgy is egyedüliként 1:14 alatti idejét, amit senki nem is tudott utána csinálni, Hamilton, Alonso is 1:14 felett maradt, ahogy Webber is, csak a 4. lett. A címvédő tavaly után idén is megszerezte a pole-t, betiltott padlólyukak ide, módosított fékhűtés oda.

Az első sorból tehát Vettel és Hamilton, a másodikból Alonso és Webber, a harmadikból Rosberg és Massa, a negyedikből Grosjean és di Resta, míg az ötödikből Schumacher és Button rajtol majd a futamon.

A Kanadai Nagydíj vasárnap magyar idő szerint este 20 órakor kezdődik.

 

Forrás : www.vezess.hu

Keresés