Ötven köbcentis kismotorra 16 éves kortól járna papír !



A kormány felemelné a jogosítvány megszerzésének korhatárát a motorosok, a tehergépjármű- és az autóbusz-vezetők esetében január 1-jétől - írja a Magyar Hírlap.
A tervek szerint ötven köbcentiméteres kismotorra 16 évesen lehetne legkorábban vezetői engedélyt szerezni, 150 köbcentis vagy nagyobb hengerűrtartalmú motorkerékpárt pedig 24 éves kortól vezethetnének fiatalok.
Kitolódnának a korhatárok a teherautói, a nehéz pótkocsis és az autóbuszos vezetői képzések esetében is: előbbiekre a jogosítványt 21, utóbbira 24 éves kortól lehetne megszerezni.

Mint a lap rámutat, mindez a gazdaságot is befolyásolhatja, lévén, hogy az árufuvarozás nyolcvan, a közösségi személyfuvarozás hetven százaléka közúton történik. Jól képzett, nagy gyakorlattal rendelkező gépkocsivezetőket ugyanis egyre nehezebben lehet találni.
Ebben a szakmában is jellemző az elvándorlás és a fluktuáció: az itthoninál magasabb fizetéssel járó külföldi munkalehetőségek a gépkocsivezetőket is elcsábítják. Ugyanakkor a fiatalok egy része 18 éves korában dönt a pályaválasztásról, így a vezetői engedélyek megszerzésének változása, a korhatárok kitolódása miatt könnyen más területre lépnek.


Forrás: Magyar Hírlap

Keresés