A tetőszerkezet teljesen leégett és beomlott, a vár falait azonban nagyrészt sikerült megmenteni a pusztulástól. Felbecsülhetetlen a kár.

Kora délután csaptak fel a lángok a szlovákiai Rozsnyóhoz közeli történelmi műemlékben, hogy miért, azt egyelőre nem tudni. Feltételezések szerint valószínűleg a várdomb aljában gyújthatta föl valaki a száraz füvet. A lángok a várfalakhoz érve felcsaptak a várfoki tetőre, majd lángra kapott az egész tetőszerkezet – közölte a parameter.sk című szlovákiai honlap.

A nagyobb lángokat késő délután sikerült megfékezniük a 10-12 egységgel kivonuló tűzoltóknak, jelenleg lokalizálják a kisebb tüzeket. A szlovák hadsereg egyik helikoptere is a helyszínre indult, de már nem volt szükség rá az oltásban. Az Új Szó úgy tudja Zoltán Árvaytól, a helyi tűzoltóság illetékesétől, hogy a fegyverraktárból a tűzoltók ki tudták menteni a műtárgyakat. A keletkezett kárt ugyanakkor egyelőre nem lehet felbecsülni.

Leírhatatlan szomorúság

A várhosszúhegyi lakos, Parbitka István beszámolója szerint fél kettő körül kezdett el szivárogni a füst a várból, majd szinte percek alatt az egész épület lángokba borult. „Nekünk, helyieknek ez különösen sokkoló élmény, hogy a környék szimbóluma, a büszkeségünk a szemünk láttára válik porrá" - nyilatkozta az MTI-nek.

A szlovák közszolgálati rádió és televízió magyar nyelvű adása, a Pátria rádió munkatársa hozzátette: az itt lakók szomorúsága leírhatatlan, többek úgy érzik, mintha közeli hozzátartozójuk halt volna meg. A megrázó eseményt ezrek bámulták dermedten a közeli főút mentén, autósok és biciklisek egyaránt.

A dicső múlt

A krasznahorkai várat - a felerészt magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetességét - a13. század második felében a Csetneki és Máriássy-család építtette. Oklevél 1341-ben említi először. Az 1440-es években Giskra serege foglalta el, majd Hunyadi Mátyás visszavette. 1678-ban Thököly serege foglalta el, 1685-ben őrsége egy éves ostromzár után adta fel.

A Rákóczi-szabadságharc idején rövid ideig Krasznahorka várában tartotta fogva II. Rákóczi Ferenc Forgách Simon grófot, a felkelés utolsó éveiben pedig kisebb létszámú helyőrség is szolgált a várban, melyet Andrássy György csak 1710 novemberében adott fel. 1812-ig lakták az erősséget. Miután felújították, múzeumként üzemelt.

 

Forrás: parameter.sk


Keresés