Szkizofrénia: egy kevéssé ismert betegség

Többet beszélünk, mint amennyit tudunk a szkizofréniáról, a köztudatban máig ijesztően sok félreértés, előítélet veszi körül. Mit is érdemes hát tudni róla?

Nem egyetlen kór, hanem egy betegségcsoport

A szkizofrénia elnevezés nem egyetlen kórállapotot jelöl, hanem különböző, a pszichés működést érintő agyi betegségeknek, pszichotikus állapotoknak az összefoglaló neve. Ezeknek-bár különböző mértékben- közös jellemzője, hogy a beteg akarata, gondolatai és érzelmei mintegy szétesnek, a pszichés működés, a külvilággal való kapcsolattartás (valóságészlelés, érzékelés, kommunikáció), illetve a gondolkodás és az érzelmi élet legkülönbözőbb területén mutatkozhatnak zavarok. A betegségcsoport nevét a betegség egy svájci kutatója, Eugen Bleuler pszichiáter a görög "szkhidzó" (hasít) és a "phren" (szellem) szavakból alkotta, a széteső személyiségre utalva. A kiváltó okokat nem sikerült teljességgel feltárni: a kutatók szerint a betegség kialakulásában szerepe lehet az öröklött hajlamnak, az agyban játszódó biokémiai folyamatok zavarának, például a dopamin nevű neurotranszmitter nem megfelelő anyagcseréjének, idegfejlődési zavaroknak, születéskori oxigénhiányos állapotnak. A kialakulás rizikóját a beteg szociális háttere, családi és érzelmi körülményei, az életében bekövetkező esetleges traumák, a stresszhatások növelhetik.

Széteső személyiség

Alvászavarok, nyugtalanság és a viselkedés, az addig jellemző gondolkodásmód változása, az észlelés zavarai jelezhetik először a bajt. Téves érzékelések, hallucinációk jelentkeznek, például hangokat hall, amelyekről úgy érzi, hogy irányítják, utasításokat adnak neki. A gondolkodás megváltozását tartalmilag a koncentráció nehézkessége, az ítélőképesség zavara, a téveszmék megjelenése, formailag a kusza, logikátlan gondolatmenetek, furcsa képzettársítások jellemzik. A gondolkodás zavarai a külső kommunikációban is megnyilvánulhatnak: a mondatfűzés kuszává, a beszéd összefüggéstelenné, érthetetlenné válhat, figyelme elkalandozik, nem a beszélgetőtársra reagál. A beteg érzelmi élete, a családjával, a barátaival való kapcsolata is megváltozik, igen gyakran elszíntelenedik, örömtelenné, fásulttá, közönyössé, motiválatlanná válik, ezért az addigi kapcsolatrendszere fokozatosan leépül, elsivárosodik, helyét a "belső magány", a befelé fordulás veszi át. Az is előfordul, hogy éppen ellenkezőleg: átmenetileg érzelmi "feldobottság", emelkedett hangulat jelentkezik nála. Erős érzelmeket válthat ki benne a hallucinációktól való visszatérő félelem, az állandósult szorongás is, amelyek miatt a külvilágot egy nyomasztó, ellenséges közegnek kezdi tartani. Nemegyszer maguk a tünetek, a beteg magába zárkózottsága, a téves érzékelésen alapuló téves ítéletei akadályozzák meg, hogy a hatékony kezelése mielőbb elkezdődjön, hiszen a legtöbb érintettnek nincs betegségtudata, azt fogadja el valóságnak, amit érez, gondol, nehezen győzhető meg arról, hogy tévedés áldozata. A tünetek tehát igen sokfélék, de alapvetően két csoportba sorolhatók, a betegségnek két jellegzetes megjelenési módja különíthető el.

Működési többlet és hiány a pszichés működésben

Egy neves kutató, Crow aszerint osztotta fel a szkizofrénia legjellemzőbb tüneteit, hogy a szokott, egészséges pszichés működéshez képest többlet vagy hiány jelentkezik a betegnél. Túlműködésnek, másként pozitív tüneteknek tekintette például a rohamok idején kialakuló téves érzékeléseket, a "gondolat-felhangosodást", a hallucinációt, a vélt külső erők irányítását, a felfokozott érzelmi állapotot, hiszen ezekben az esetekben a beteg mintegy hozzátesz a valósághoz. Negatív tünetek közé sorolta ezzel szemben azt, amikor a normális pszichés működés intenzitása, kiterjedtsége csökken: koncentrálatlan, széteső gondolkodás, elszíntelenedő személyiség, kiüresedő érzelmi élet, fásultság, motiválatlanság, illetve a tetterő, az ambíciók hiánya jellemző. Ez a kettősség megjelenhet a beteg mozgásának megváltozásában is: az egyik esetben a céltalan, szokatlan, suta, darabos, de erőteljes mozdulatok, a kézremegés, a "túlmozgás", a másik, negatív formában a mozgás beszűkülése, akár a teljes mozdulatlanságba dermedés is előfordulhat.

Kezelhető és stabilizálható

A szkizofrénia nemcsak a beteg testi-lelki működésére van hatással, hanem az egész életére, családi és társadalmi kapcsolataira, munkaképességére, egzisztenciájára kihat. Ezért a kezelésében az elsődleges gyógyszeres terápia (szükség szerint antipszichotikumok, szorongásoldók, antiepileptikumok alkalmazása) mellett a pszichoterápia és a szociális gondozás is rendkívül fontos. A modern gyógyszeres kezelésnek köszönhetően a betegek állapota jól karbantartható, az akut fázisok előfordulása ritkább és a kórházi kezelés is csak tizedannyi esetben válik szükségessé. A kezelés fontos feladata a beteg pszichés gondozása, betegségéről, állapotáról való felvilágosítása, a mindennapi életbe való beilleszkedést segítő mozgás- és művészeti, az úgynevezett összetett terápia bevezetése és a szociális háttér felmérése is. Szükség esetén sokat segíthet a családdal való kapcsolattartás, hiszen a szkizofrén betegek állapota, a társadalomba való beilleszkedése vagy éppen kirekesztődése nem utolsó sorban azon is múlik, hogy a beteg családja mennyire segítőkészen, megértően áll mellette.

A legegészségesebb diétás tippünk: egyáltalán ne igyál szénsavas üdítőket, cukormenteset sem !

Meghökkentő tények a diétás kóláról

Vajon miből származik egy napi kalóriabevitelünk többsége? A fehér kenyérből? Az édességekből? A gyorséttermi kajákból? Bármilyen meglepő, az emberek többségénél a szénsavas üdítőkből. Persze, te, mint a kalóriákra odafigyelő ember, nyugodt lelkiismerettel mondhatod, hogy csak diétás kólát iszol. Nem tartalmaz se kalóriát, se cukrot. Tökéletes diétás innivaló, még Karl Lagerfeld is erre esküszik.

Mielőtt a karamellel színezett buborékos italt top egészséges és diétás élelmiszerként definiálnánk, tudd, hogy fogyasztásával valójában rengeteget ártasz az egészségednek. A veseproblémáktól egészen a derékbőség növekedéséig sok mindent okozhat!

Veseproblémákat okoz

Ezt biztosan nem tudtad a kedvenc diétás üdítődről: káros hatással van a vesékre. A diétás kóla kétszeresére növeli a vesegyengeség kockázatát, derült ki egy 3000 nőn tesztelt, amerikai kutatásból. A vesefunkciók elkezdtek leállni, amikor a résztvevők napi két pohár kólánál többet ittak. Sőt, még meglepőbb, hogy a kutatás azt is kimutatta, hogy a cukros változatok nem voltak hatással a vesékre, valójában tehát ezért a diétás kólában levő mesterséges édesítőszerek a felelősek.

Összezavarja az anyagcserét

Sokkoló, de napi egyetlen pohár kóla 34%-kal növeli az anyagcserezavar kockázatát. Hatására könnyedén lerakódnak a hasi zsírpárnák, magas koleszterinszintet okoz, amely növeli a szívinfarktus kockázatát. Az azonban nem teljesen tisztázott, hogy mindezt kizárólag a diétás kóla összetevői okozzák, vagy az üdítőt fogyasztók más étkezési szokásai is felelősek érte. De vajon megéri mindez a kockázat egy mesterséges löttyért?

Valójában hizlal

Jól olvasod: a diétás kóla egyáltalán nem segíti a fogyókúrád. Kettő vagy több doboz kóla naponta jelentősen megnöveli a deréktérfogatod. De miért? A mesterséges édesítőszerek tönkreteszik a szervezet azon természetes képességét, hogy szabályozza a kalóriabevitelt, amely az ételek édességének mértékén alapul. Mindez azt jelenti, hogy a diétás élelmiszereket fogyasztók hajlamosabbak túlenni magukat. Becsapod a tested: azt hiszi, hogy cukrot kapott, és még több után sóvárog majd.

Alkohollal szörnyű másnaposságot okoz

Igazán rosszul döntesz, amikor a buliban light kólával kéred a whiskyt vagy a vodkát. A következő poharat, téged is meglepően, villámgyors sebességgel rendeled. A diétás kólával kevert koktélok hihetetlen gyorsan ittas állapotba juttatnak. Ennek az az oka, hogy a cukormentes változatok sokkal hamarabb a véráramba juttatják az alkoholt, mint a cukrot is tartalmazó koktélok.

 

Fotó: Profimedia – Red Dot

Forrás : www.wellnesscafe.hu

Szerző : Váczy Anikó

Nem csak oszteoporózis esetén merül fel a kérés !

Bár a vesekövek körülbelül 60 százaléka kalcium alapú, mégsem a kalciumbevitel visszafogása a megoldás a vesekövesség elkerülésére!

Kalcium - rossz helyen

Az emberek körülbelül 10 százaléka valamikor élete során veseköves lesz, és akinél egyszer kialakult ez a betegség, az jó eséllyel számíthat arra, hogy később is jelentkezik nála ez a betegség. Leggyakrabban a középkorú férfiaknál okoz problémákat a vesekő, öt betegből négy férfi!

A vesekövek megkeményedett kristálycsomók, amelyek általában azért alakulnak ki, mert felborul az egyensúly a folyadék és az oldott anyagok között, egyszerűbben mondva az ember kevés folyadékot iszik, így a vizeletben lévő kis kristályok nem tudnak feloldódni a vízben. Összetapadnak, több rétegben egymásra rakódnak - kialakul a vesekő.
Tipp

Mennyi kalciumra van szüksége ? - Számolja ki kalkulátorunkkal!

A kalcium-oxalát kövek 40 százalékát öröklődő anyagcsere-zavar okozza. Néhány vízhajtó, szteroid, antacid (gyomorsavlekötő) is okozhat magas kalciumszintet, és ezzel kőképződést a vizeletben. Felmerült még a probléma hátterében a mellékpajzsmirigy túlzott működése, túl sok A- és D-vitamin-bevitel.

Veseköves betegeknek régebben azt tanácsolták, hogy kevesebb kalciumot fogyasszanak, és táplálékkiegészítő formájában se vigyék be a pluszban a szervezetükbe ezt az ásványi anyagot, mert a vesekövek leggyakrabban kalciumból és oxalátból állnak.

Csakhogy egy több mint 90 ezer asszonyon végzett vizsgálat (a Nurse's Health Study) kiderítette, hogy a csökkentett kalciumtartalmú étrend nemhogy mérsékelte volna a betegség kockázatát, hanem még növelte is!

Nem mindegy, hogy mivel vesszük be !

A Nurse's Health Study elemzésekor az derült ki, hogy a kalcium és a vesekövek kialakulásának kapcsolata a korábban feltételezettnél bonyolultabb, nem lehet azt mondani, hogy a sok kalcium okozza a veseköveket.



Ha a kő anyagát alkotó két anyag, a kalcium és az oxalát még a bélben találkozik, akkor összekapcsolódik, együtt egy oldhatatlan anyagot képeznek, nem tudnak felszívódni a bélből. Így egyik anyag sem lesz jelen magas koncentrációban a vizeletben.
Az elmélet alapján a kutatók azt javasolják a kalciumot tartalmazó táplálékkiegészítőket szedőknek, hogy étkezések közben vegyék be készítményt.

Milyen ételekkel vigyázzunk ?

A nátriummal és a fehérjével. Tapasztalat ugyanis, hogy gyakrabban alakulnak ki kövek azoknál, akik sok fehérjét fogyasztanak, illetve akik sok sót használnak, vagy magas nátriumtartalmú ásványvizet fogyasztanak, mivel ez a két anyag fokozza a kalcium kiválasztást a vizeletben.

A kalciumról

Olvasson többet a kalciumról, válogasson korábbi cikkeinkből, híreinkből a témában!

A kőképződés másik fontos feltétele, hogy koncentrált legyen a vizelet. Épp ezért tanácsolják, hogy sok folyadékot fogyasszon, aki hajlamos vesekövességre. A kalcium-oxalátos vesekő kialakulásához "szükséges" oxalát pedig az alábbi ételekben van viszonylag nagyobb mennyiségben: mandula, a répa, korpa, csokoládé, dió, mogyoró, rebarbara, spenót, eper, és tea.

Ma már azt mondják a szakemberek, hogy problémát csak a túlzott kalciumbevitel jelent, ez pedig napi 2-3 grammnyi (2000-3000 mg-nyi) ásványi anyag bevitelét jelenti - rendszeresen, állandó jelleggel. Ehhez például napi 2,5 liter tejet kellene meginni, vagy napi 30 dekánál több sajtot megenni!

A magyarországi táplálkozási adatokat elemezve azonban inkább az derült ki, hogy a túlzott kalciumbevitel nagyon ritka, sokkal inkább jellemző az, hogy a szükséges 1.000-1.300 mg-nál hozzávetőleg 32%-kal kevesebbet fogyasztunk. A legutóbbi, 2003-2004-ben elvégzett táplálkozási felmérés adatai szerint a nők napi átlagban 655, míg a férfiak átlagosan 716 mg kalciumot fogyasztanak.


Forrás : www.hazipatika.com
Szerző : B.Z.

Telített és telítetlen zsírok...

Az ember, ha nem biokémikus, csak kapkodja a fejét, amikor az orvosa száját olyan kifejezések hagyják el, mint telített vagy telítetlen zsírsavak. Mit jelent mindez? Egyáltalán mi a különbség? Cikkünkben eloszlatjuk a homályt.

Nagyító alatt A sejteknek azokat a molekuláit, melyek apoláris oldószerekben (pl. benzol, éter) oldódnak, összefoglaló néven lipideknek nevezzük. Az összetett lipidek, mint az olajok és a zsírok egyszerűbb alkotórészeke: glicerinre és zsírsavakra bonthatók. A zsírsavak - hármasával - a glicerinmolekula kis kémiai "horgára"csatlakoznak. A zsírsavak lényegében hosszú szénláncok, melyekhez több-kevesebb hidrogén kapcsolódik. Szakszerűen megfogalmazva a zsírok a glicerinnek nagy szénatomszámú zsírsavakkal alkotott észterei.

A növényi szervezetekben előforduló olajok, pl. olívaolaj, repceolaj, napraforgóolaj szobahőmérsékleten folyékonyak, mert molekuláikban több a telítetlen zsírsav. Az állati zsiradékok szobahőmérsékleten többé-kevésbé szilárd halmazállapotúak, mert főleg telített zsírsavakat tartalmaznak.

Melyik kell ?

Szervezetünknek alapvetően szüksége van a zsírokra, hiszen a zsírszövetek biztosítják a szervezet legfontosabb energiatartalékait. Ezen kívül a sejtek felépítésében, a szervek védelmében és a hőháztartás egyensúlyban tartásához is zsírra van szüksége testünknek.

A zsírsavak a szervezet energiatermelő folyamataihoz biztosítják az energiát oxidációjukkal. Három típusukat különböztetjük meg. Vannak a telített, az egyszeresen - és a többszörösen telítetlen zsírsavak. Nagy mennyiségű állati eredetű zsiradék bevitelével főként telített zsírsavakat juttatunk szervezetünkbe: kis mennyiségben ezekre is szükség van, de túlzott fogyasztásukkor elhízással, szívinfarktussal, daganatos megbetegedésekkel számolhatunk.



A telítetlen zsírsavak a telítettekből alakulnak át. Az emlős szervezetek legfeljebb egy telítetlen kötést tartalmazó zsírsavak szintézisére képesek. Ezek kedvező hatásúak a már kialakult szív-és érrendszeri megbetegedések esetén is. Kívülről a növényi olajok (pl. olívaolaj) fogyasztásával juthatnunk hozzájuk.

Azokat a kétszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyeket az emlősök szervezete nem tud előállítani, de kis mennyiségben felhasznál, esszenciális zsírsavaknak nevezzük. A többszörösen telítetlen zsírsavak között vannak az omega-6 zsírsav (linolsav) és az omega-3 zsírsavak (alfa-linolénsav). Az esszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében (a T-sejtek aktivitását fokozzák). Ezen kívül a prosztaglandinok előanyagai (melyek gyulladáscsökkentők, a véralvadási folyamatokban is szerepelnek) és a vérnyomás szabályozásában is közreműködnek.

A szervezetbe kizárólag táplálékokkal kerülhetnek be. Hiányuk emberi megbetegedést általában nem okoz, mert teljesen zsírmentes táplálkozás nem létezik, és minden szervezetben vannak tartalékok is. Arányuk eltolódása azonban okozhat gondokat.

Érdekesség

Az emlősökkel ellentétben az alacsonyabb rendű szervezetekben többszörösen telítetlen zsírsavak is keletkezhetnek.

Az elfogyasztott telítetlen zsírsav-típusok ideális aránya omega-3/omega-6 zsírsavak: 1:3-1:5 volna, a rosszul összeállított étrend esetén azonban gyakran 1:10-1:30-ra csúszik el ez az arány. A helyes mennyiségek visszaállításához omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet (len, dió, mogyoró, repce, tengeri halak stb.) , esetleg ezeket tartalmazó étrend-kiegészítőket javasolnak a szakemberek.

Ami biztos káros...

A zsírok mesterséges kezelése során keletkezett ún. transz-zsírsavak kifejezetten károsak, szív-és érrendszeri megbetegedések, magas koleszterinszint okozói, sokkal veszélyesebbek, mint az állati eredetű táplálékkal bejuttatott telített zsírsavak. Ezért próbáljunk meg minél kevesebb feldolgozási eljáráson átesett növény-illetve állati zsiradékot fogyasztani.

 

Forrás : www.haziatika.com

Szerző: Dr. Diamant Ágnes Ildikó

Kongresszust tartottak az onkológusok

Bécsben, az Európai Onkológiai Társaság (ESMO) 2012-es kongresszusán a résztvevők új betekintést nyerhettek a világméretű rákellenes küzdelembe.

Az előterjesztett kutatások rávilágítottak a kihívásokra, melyeket a tévhitek eloszlatása jelenti a daganatok kockázatával és a fontos életmódbeli tényezőkkel kapcsolatban. "Az európai lakosság nagy része nem igazán fogadja el a tényt, hogy önmaga is felelős a betegség megelőzésével kapcsolatban, ezért nem is igen hajlandó változtatni életmódján és szokásain. Ehelyett inkább mindent a génekre és a társadalmi helyzetre kennek" - fejtette ki Hans-Jörg Senn professzor, az ESMO rákmegelőző testületének svájci elnöke. "A jövőre nézve hatalmas egészségügyi-politikai problémát jelent az elsődleges megelőzés fontosságának hangsúlyozása." Ha ugyanis nem sikerül csökkenteni a főbb daganattípusok előfordulási arányának, nagyon nagy gazdasági terhekkel kell számolnunk.

Felfedték továbbá az emberi fejekben uralkodó káoszt a kockázati tényezőkkel kapcsolatban. A szűk alsónemű nem okoz rákot, az elhízás viszont igen. Sok a félreinformált ember. Többen túlbecsülik a genetika szerepét a betegségek kialakulásában, mondta dr. Derek Power, az ír Mercy és Cork Egyetemi Kórház onkológusa, a kutatás vezetője. 48 kérdésből álló felmérés segítségével állapították meg a rákkeltő tényezők ismeretét az általános lakosság körében. 748 ember töltötte ki a kérdőívet, akik közül 126 vallotta magát egészségügyi szakembernek. "A megkérdezettek összesen 90 százaléka (köztük az egészségügyisek is) úgy gondolta, hogy a gének erőteljesen befolyásolják a rák kialakulását. Ezeket a félreértéseket el kell oszlatni, ha valóban a beteg emberek számának csökkentése a cél. Nem lehet elégszer elmondani, hogy az étrend, az életmód és a dohányzás felel a tumorok 90-95 százalékáért" - magyarázta a kutató. Új kommunikációs módszerekkel az emberek tudtára lehetne adni, hogy az elhízás és előzményei növelik a kockázatot, így lehetne motiválni őket a fogyásra és a hízás megelőzésére.



Az alkohol hatásaival kapcsolatban is fel kellene világosítani a lakosságot. Amerikában 129 987 ember bevonásával végeztek kutatást, hogy a visszafogott alkoholfogyasztás miként függ össze a rákos megbetegedésekkel. A mértékkel ivók körében valószínűleg azért fokozott a betegség kockázata, mert nem tudják, mi számít kevésnek vagy soknak. Habár abban minden szakember egyetért, hogy a szeszes italok nagy mennyiségben több rákfajta kialakulását is előidézhetik, a kisebb mennyiségek szerepe tisztázatlan, állította Dr. Arthur Klatsky, az oaklandi Kaiser Permanente Program munkatársa. Néhány kutatás talált összefüggést, mások nem. Egy új elemzés szerint sokan nem vallják be az igazságot az ivási szokásaikkal kapcsolatban.

Török kutatók arra jöttek rá, hogy nem mindig könnyű rávenni az orvosokat a dohányzásról való leszokásra. Ha az orvos maga is pöfékel, sokkal nehezebb a pácienseit is lebeszélni erről a káros szokásról. Ez vezette dr. Fikri Iclit és munkatársait az Ankarai Egyetem orvosi karán arra, hogy megpróbálják csökkenteni a dohányosok számát a hallgatók körében. Európa több részén is cigarettáznak az orvosok. "Legtöbben a spanyol (42 százalék) és a görög (41 százalék) orvosok közül gyújtanak rá" - ismertette az eredményeket dr. Icli. 215 ankarai orvostanhallgató közül a férfiak 29,5 százaléka, a nőknek pedig 22,6 százaléka dohányzott. Az első felmérés során 60 százalék nyilatkozott úgy, hogy csak az egyetemen szokott rá a cigarettára, az utolsó év felé közeledve pedig egyre növekedett az arányuk. "Ha egyszer már rákaptak, nehéz letenni. Ezért az a legjobb, ha bele sem kezdenek, ezt kell megelőzni valahogy. A medikusokban tudatosítani kell, hogy milyen veszélyt jelent a dohányzás, továbbá azt, hogy orvosként egyben szerepmodellként is szolgálnak a lakosság felé" - mondta a kutató.

 

Forrás : www.hazipatika.com

A maláta nem hagyja leépülni az izomszöveteket !

Kocsmatöltelékek fejéből pattanhatna ki hasonló ötlet, de mégis szakértők azok, akik azt állították, hogy a sör erősít.
A japán Tokushima Egyetem kutatói felfedezték, hogy a komló egyik összetevője megelőzi az izomszövetek leépülését. A 8-prenilnarigenin (8-PN) néven ismert flavonoid megelőzte az izomsorvadást a mozgásukban gátolt egereknél. A komlóból nyert anyaggal táplált rágcsálók izomtömege alig csökkent. Azok a társaik, akik ebből nem kaptak, 10 százalékot veszítettek izmaik mennyiségéből. A nyomon követő vizsgálatokból kiderült, hogy a speciális összetevő tízszer akkora mennyiségben keringett a vérükben. A kutatásról a PLoS ONE számolt be.

A jó sok plusz kalória mellett a sör előnyös hatásokkal is bír. Természetes antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaz, melyek megelőzhetik a szívbetegségeket. A barna sör egészségesebb, mert abban több az esszenciális ásványi vas és az antioxidáns is. A komló az a növényi alapanyag, mely a folyékony kenyér kesernyés ízét biztosítja, és stabilizátorként is funkcionál. A tudósok a legújabb felfedezést szeretnék felhasználni olyan gyógyszerek kifejlesztésére, mellyel megelőzhető lenne, hogy a betegek az ágyukhoz legyenek kötve. Az űrkutatók számára is tervezik olyan italok készítését, mely megvédené őket izmaik leépülésétől a hosszas expedíciók során.



Sajnos az eredmények nem azt jelentik, hogy most azonnal mindenkinek be kellene ülnie a legközelebbi kocsmába egy izomvédő sörért. A kutatás vezetője, Junji Terao elárulta, hogy ehhez a hatáshoz legalább 154 pintnyi (73 liternyi) mennyiséget kellene legurítani, ami már halálos alkoholmérgezést jelentene. Úgyhogy egyelőre marad az edzőterem, megelőzés gyanánt.

 

Forrás : www.hazipatika.com

Az orvos tanácsai ! Mindannyian igyekszünk tenni azért, hogy egészségünket megőrizzük. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor minden erőfeszítés ellenére mégis "összeszedünk valamit". Ilyen kis nyavalya a futószemölcs is, amely leggyakrabban a fiatalabbakat támadja.

A szemölcsöknek több fajtája is ismert, a "futószemölcs" kifejezést azonban leginkább a lapos szemölcsre használják. Leggyakrabban az uszodaszemölccsel szokták összetéveszteni, amelyet a himlővírusokhoz tartozó Molluscipoxvírus idézi elő, míg a lapos szemölcs okozója a HPV vírus. A szemölcsökkel kapcsolatos hitek és tévhitek útvesztőjében dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza segít nekünk eligazodni.

Méhnyakrák, szemölcs: a HPV a ludas

"A Human Papilloma Vírus (HPV) okozta lapos szemölcs leggyakrabban a gyermekeken, esetleg időseken jelentkezik. Az immunrendszer gyengülésével azonban napjainkban egyre több korcsoport válik veszélyeztetetté. Mivel a vírus érintkezés útján is terjedhet, elég hozzá egy kézfogás, de a gyermekek akár az óvodában vagy az iskolában is könnyedén megfertőződhetnek. A komolyabb kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. A szakorvos nem csak a legmegfelelőbb kezelés kiválasztásában segít, hanem elmondja azt is, milyen óvintézkedésekkel tudjuk elkerülni a betegség továbbterjedését" - mondta a bőrgyógyász.

Ezeket az arcon, csukló környékén, kézfejen, alkaron - ritkább esetekben arcon vagy lábszáron - jelentkező lapos, bőrszínű képződményeket szinte bárhol elkaphatjuk. A szemölcs kialakulásának hátterében sokszor immungyengeség áll, így a "pöttyök" eltüntetése mellett szükség lehet egyéb kezelésre is. Abban az esetben, ha lapos szemölcsünk van, az a legfontosabb, hogy semmiképp se piszkáljuk, kaparjuk, vagy ne próbáljuk meg kivágni, kinyomni, mert így könnyedén továbbterjedhet. Vigyázzunk arra is, hogy a szemünket se dörzsöljük, nehogy kötőhártya-gyulladás alakuljon ki.

Előzzük meg a továbbfertőzést, előzzük meg a bajt !

  • A család többi tagjának védelme érdekében fontos odafigyelni a higiéniára is. Mindig mossunk kezet, ha hozzáértünk a szemölcshöz, ne használjunk közös törülközőt vagy olyan ruhákat, amelyek érintkezhetnek a szemölcsökkel.
  • Figyeljünk oda arra, hogy a közös zuhanyzókban mindig legyen nálunk papucs és saját törülköző.
  • Erősítsük immunrendszerünket!
  • Mossunk gyakran kezet, mert így csökkenthetjük a vírusfertőzés kockázatát.

"Nagyon fontos, hogy forduljunk szakemberhez, ha bármilyen elváltozást észlelünk a bőrünkön! A betegséget ne próbáljuk meg magunk beazonosítani, hiszen szaktudás hiányában könnyen összekeverhetjük akár egy komolyabb problémával is" - int óvatosságra bennünket a doktornő.

 

Forrás : www.hazipatika.com

Külföldön hódítanak, itthon még gyerekcipőben járnak a bioélelmiszerek.

Világszerte fokozatosan előtérbe kerül a természetes táplálkozás, a természetességhez való visszatérés, így egyre többen keressük a biotermékeket. A nyugati országokban folyamatosan nő a természetes gazdálkodásból, ellenőrzött forrásból származó élelmiszerek, köztük a tejtermékek népszerűsége. A Naszálytej Zrt. megbízásából készített hazai felmérés szerint itthon ismerjük ugyan a biotejet és jelentős igény is mutatkozik a természetes élelmiszer iránt, de sokan a magasabb ár miatt nem ezt a tejtípust választják. A hazai termelésű biotejek minőségét ugyanakkor jól igazolja, hogy Magyarország első biotejtermékeinek gyártója, a Naszálytej, Zöldfarm termékei Magyar Termék Nagydíjat kaptak a Parlamentben.

Az vagy, amit megeszel...

Világszerte egyre inkább trenddé válik a bioétkezés. Ennek oka az egészségtudatos életmód: egyre inkább vágyunk a természeteshez való visszatérésre, arra, hogy óvjuk magunk és családunk egészségét a különböző adalékanyagoktól. A hagyományos biopiacok azonban nem tömegigényeket szolgálnak ki, ezért áraik is magasabbak a boltiaknál. Mivel tejet és tejtermékeket alapélelmiszerként mindennap fogyasztunk, fokozatosan elvárássá válik, hogy a mindennapi bevásárlás során ezek biogazdálkodásból származó típusai is elérhetők legyenek a boltok polcain.

Az a tej bio, amiben nincs tartósítószer ?

A felmérésben elsőként arra kérdeztek rá, mit gondol a magyar lakosság bio tejterméknek. A válaszadók nagy része szerint biotej az, ami nem tartalmaz tartósítószert. Ezzel szemben tény, hogy egyik dobozos UHT tej sem tartalmaz adalékanyagot, hiszen a Magyar Élelmiszerkönyv rendelete alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „TEJ”, ami kizárólag tehéntejet tartalmaz, semmi mást. A biotej plusz értéke a növény- és állattartás körülményein, valamint a feldolgozás minőségén alapszik.

„Finom, egészséges, de drága“

Egy nem reprezentatív felmérés szerint nekünk, magyaroknak fontos az egészséges táplálkozás, így szívesen választanánk biotermékeket, ha megengedhetnénk magunknak. Ördögi körforgásként azonban éppen az eredményez magasabb árakat, hogy a kis forgalom miatt még magasabbak a biotej gyártásának és előállításának költségei. A biotej piaci részesedése ugyanis a lassú növekedés ellenére Magyarországon mindössze 0,3%, így az áruházak sincsenek rákényszerítve arra, hogy árversennyel keressék a fogyasztók kegyeit.

Ami házi, az bio ?

Ugyancsak a felmérés mutat rá arra, hogy a lakosság egy része nem ismeri a biogazdálkodás lényegét, így nem feltétlenül bízik abban, hogy a bio jelzésű élelmiszer „megéri az árát“, azaz valóban hordozza-e az elvárt ár-érték arányt. Csakúgy, mint más, csomagolt élelmiszerek esetében, a bio jelzéssel ellátott tejtermékek is szigorú ellenőrzés alá esnek.

„Az Európai Uniós szabályok előírják, hogy mind a gazdáknál, mind a feldolgozás során tanúsítani kell azt, hogy a biotej valóban megfelel minden szabályozásnak” – mondta Dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Kft. ügyvezetője. „Mivel igen magas követelményrendszernek és jogszabályi előírásoknak kell megfelelniük, a biotejek előállításának hátterében nagyon körültekintő tehéntartás áll, ami a tejek ízén is érezhető. Az ökológiai gazdálkodás sok tekintetben lényegesen biztonságosabb, mint a háztáji termelés. Vannak persze bio módon tartott házi tehenek, de az, hogy valami házi, nem feltétlenül jelent magasabb minőséget” – tette hozzá a szakember.

Biotehénből biotej...

A felmérésben megkérdezettek többsége nem tudta, hogy a biogazdálkodás megvalósításához három évig kell műtrágya és növényvédő szer nélkül művelni a földet, mely szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai cikluson alapul. A tehenek takarmánya nem tartalmaz sem szintetikus műtrágyából, növényvédőszerből származó vegyszermaradványokat, sem génmanipulált összetevőket. Szabályozva van, hogy az állatokat szabadon, tágas területen kell tartani: minimum 6 négyzetméternyi mozgásterületet kell biztosítani számukra és legalább fél éven át bio termőföldről származó takarmánnyal kell etetni őket. A biogazdálkodás során a teheneket nem kezelik antibiotikumokkal, nem kapnak mesterséges hozamfokozókat, így azok maradványai nem kerülhetnek a szervezetükbe.

Hogyan készül a biotej ?

A biotejet megkülönböztetett gondossággal kezelik és kíméletesen dolgozzák fel, minden más tejtől elkülönítve, hogy a különleges beltartalmi értékek változatlanul megmaradjanak. A minőségmegőrzés fontos része a rendkívül gyors, korszerű technológia, ami a fejéstől számított 12 órán belül biztosítja a tej kiváló minőségű feldolgozását.

„Sokan félreértik a biotej különlegességét és azt gondolják, ez a tejtípus több vitamint vagy ásványi anyagot tartalmaz, mint a hagyományos tehéntej” – mondta Kuk Titusz. „Mind a hagyományos, mind a biotej egészséges ital és egyazon forrásból származnak. Utóbbi kiemelkedő előnye, hogy környezeti szennyeződéstől mentesen tartott tehenektől származik, így is állítják elő és minden vegyi anyagtól mentes környezetben kezelik és csomagolják” – tette hozzá.

 

Fotó: Profimedia – Red Dot

Forrás : www.wellnesscafe.hu

Az allergia megjelenésében döntő szerepet játszik az öröklődés.

Azonos nemű gyermek és szülő esetében pedig még nagyobb a betegség kialakulásának kockázata.

Allergia a családban

Az allergiás hajlam öröklődik, a betegség megjelenésének kockázata pedig még magasabb, ha mindkét szülő allergiás – magyarázza dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász. Egy szülő esetén 30 százalék, míg két allergiás szülő esetén már a 80 százalékot is elérheti annak valószínűsége, hogy a gyermeknél is jelentkezik az allergiás betegség valamilyen formája: a gyermek ilyen esetben a magas rizikójú, allergiára hajlamos, ún. atópiás csecsemők közé tartozik. Az allergia életkoronként eltérő formában jelentkezhet. Csecsemőkorban atópiás gyermekeknél gyakran az ekcéma, vagy ételallergia az első tünet. Óvodáskorban allergiás náthás, később asztmás tünetek jelentkezhetnek.

 

Ekcéma és asztma

Az összefüggés tehát egyértelmű, a Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóiratban megjelent vizsgálat pedig további részletekre világít rá ezzel kapcsolatban. A kutatás során megfigyelt 1500 gyermek 1, 2, 4, 10 és 18 évesen részletes allergológiai és tüdőgyógyászati vizsgálaton vett részt. Itt többek közt sor került allergiás bőrpróba vizsgálat, légzésfunkció, vérvizsgálat elvégzésére is. Az így kapott adatok és a szülők által kitöltött kérdőívek összesítése alapján a Southampton General Hospital orvosai megállapították, hogy a gyermeknél megjelenő allergia típusa összefüggést mutat az azonos nemű szülő betegségével. A kapcsolat különösen asztma és ekcéma esetében volt egyértelmű.

Családban marad

A kutatást végző orvosok tehát úgy találták, hogy az édesanya nagyobb valószínűséggel örökíti ekcémás betegségét leány-, mint fiúgyermekére, az édesapa esetében pedig a tünetek megjelenésének kockázata fiúgyermek esetében magasabb. Asztma esetében is hasonló összefüggést fedeztek fel, a betegség megjelenése itt is azonos nemű szülő-gyermek esetében volt gyakoribb. Az eredmények fontos, új irányvonalat adnak a gyermekkori allergiák értékeléséhez és megelőzéséhez.

Megelőzhető ?

Az eddigi vizsgálatok azt igazolták, hogy a túlzottan steril körülmények a gyermek környezetében, valamint a korai antibiotikum használat inkább hajlamosít allergiás tünetek megjelenésére. A baktériumokat probiotikumok adásával részben pótolhatjuk - ennek ekcéma megelőző szerepét már igazolták.


Fotó: Profimedia – Red Dot

Szerző : www.wellnesscafe.hu

A Szív -és Érrendszeri betegségek megelőzése. A véralvadás zavarai és a trombusképződés.

A túlzott véralvadás következtében úgynevezett trombusok, vérrögök alakulhatnak ki, amelyek a véráram segítségével valamennyi szervbe eljuthatnak és embóliát okozhatnak.
A véralvadás egy komplex, bonyolult, több faktorból álló mechanizmus, amely a vérzés megszüntetésére törekszik. A véralvadás folyamatáról rovatunk másik cikkében olvashat bővebben.

Ennek a rendszernek a betegsége például a hemofília, amely egy örökletes véralvadási rendellenesség miatt fellépő vérzékenységet jelent. Ezzel szemben az úgynevezett trombofília fokozott alvadékonyságot jelent. Ha a vér az egészséges mértéknél könnyebben alvad, az trombusképződéshez vezet, amely főleg a lassabb folyású, vénás vérben okozhat problémákat. Ennél nagyobb veszély azonban, hogy ezek a trombusok nem fixen ülnek az érfalon, hanem egy részük lesodródhat és bekerül a véráramba. Ez pedig a tüdőbe jutva tüdőembóliát, ezzel pedig hirtelen halált okozhat. Ezeket a problémákat véralvadásgátlóval lehet kezelni.

Az artériás oldalon is kialakulhat trombus: ha az érfal sérül, úgynevezett plakk-lerakódás alakul ki, melyekbe zsírok és kalciumkristályok épülnek be. A plakkok ki is fekélyesedhetnek. Ez oka lehet például szívinfarktusnak , vagy agyi infarktusnak, stroke-nak.



Ezekből is elsodródhatnak trombus-darabok, amelyek az agyban, a végtagokban, vagy a zsigeri szervekben (pl. máj) okozhatnak embóliát. (Embólia akkor jön létre, amikor valamelyik ér üregében idegen test jelenik meg, és elzárja az áramló vér útját). Az artériás oldalon keletkező trombusok ellen úgynevezett trombocita aggregáció gátló szereket alkalmaznak.

Trombus ezen kívül a szívüregen belül is létrejöhet, például egy nagy infarktus területén. Ez is úgynevezett artériás embolizáció. Ezen kívül létezik még úgynevezett paradox embolizáció is, amikor a szív két oldala között, vagy a pitvari, vagy a kamrai szeptumon van defektus, egy rés, amelyen át a vérrög a kis vérkörből a nagy vérkörbe át tud jutni.

Egészség... Őszi Védelem kívül, belül !


 Top 3: A legjobb vitaminok őszre

1. Halolaj

Az orvosok a szívbetegségek megelőzésére szoktak ajánlani halolajat, ami segít a magas trigliceridtartalom kordában tartásában, azonban ugyanezt a hatást érheted el a magas potenciájú halolaj-kapszulák beszerzésével is (ezeknek az ára is kedvezőbb). Bónuszként pedig a szervezetben jobban felszívódnak a "hagyományos" halolajtartalmú kiegészítők, mint a vényköteles verziók.

A legjobb választás: Keresd a molekulárisan desztillált halolajból készült táplálékkiegészítőt, ami legalább 50 százalékos tisztaságú (tehát a címkén fel van tüntetve, hogy az EPA- és DHA-tartalom legalább a kiegészítőben található teljes zsír felét kiteszi).

 

2. D-vitamin

A D-vitamin egy összetett tápanyag. Egy olyan vitamin és hormon, amihez a napfény által és az élelmiszerekből juthatsz hozzá. A D-vitamin kétféle formában található meg a táplálékkiegészítőkben:

1. A D2-vitamint a növényekből nyerik, amelyek UV-fényben nevelkedtek.

2. A D3-vitamin a D-vitamin olyan formája, amit a napfény és a halevés segítségével juttathatsz a szervezetedbe.

Évtizedeken keresztül a D-vitaminnak ezt a két típusát ugyanolyan hatékonynak hitték, azonban a tudósok mára megállapították, hogy a D2-tartalmú kiegészítők gyengébbek a D3-hoz képest.

A legjobb választás: Sajnálatos módon általában a D2-vitamint értik a multivitamin gyártók a D-vitamin alatt. Ahhoz, hogy maximalizáld ennek a rendkívül fontos vitaminnak a bevitelét, ellenőrizd a tápanyagkiegészítő címkéjét, és győződj meg róla, hogy az D3-vitamint (más néven kolekalciferolt) is tartalmaz.

3. Magnézium

A magnézium a szervezetben több mint 300 különböző reakcióra van hatással, és kulcsfontosságú szerepet játszik az általános egészségi állapotban is. Mivel több formában is árulják (magnézium-oxid, magnézium-szulfát, magnézium-karbonát stb.), így elég nehéz kiigazodni a különféle kiegészítők között. Általában a magnézium-oxidot tartják a legjobb választásnak, mivel ez tartalmazza a legnagyobb mennyiségű tényleges ásványi anyagot, de valójában ez szívódik fel a legnehezebben.

A legjobb választás: Próbáld ki a könnyebben felszívódó magnézium-malátot kapszula formában, vagy a bőrön keresztül felszívódó magnéziumot, amit lefekvés előtt a bőrbe kell masszírozni, így elősegítve a jobb alvást és az izmaid ellazulását.

 

Fotó : Profimedia – Red Dot

Forrás : www.wellnesscafe.hu

Szerző : Gaál Zita

Tanácsok érzékenyeknek ! Akkor sem kell kétségbeesni, ha épp egy fontos esemény vagy a nyaralás előtt jelenik meg a szánkon a herpesz: bár órák alatt nem lehet elmulasztani, a gyógyulás idejét jelentősen lerövidíthetjük. A megelőzés pedig talán még egyszerűbb !

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban (a szokásos kiváltó tüneteken túl) a napsütés, illetve a napégés hatására jön elő. Ezt a legkönnyebben úgy előzhetjük meg, ha a szokásosnál is magasabb faktorszámú fényvédős krémet használunk az arcunkra, és természetesen az ajkunk bőrét is védjük. Ma már az ajakápolókból is választhatunk olyat, melyben van fényvédő! Ezt lehetőleg ne osszuk meg senkivel, hiszen ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy továbbterjedjen a fertőzés.

Távoli, egzotikus országban érdemes óvatosan kóstolgatni az ismeretlen ételeket: a herpeszt időnként valamilyen étel vagy fűszer is kiválthatja. Legyünk óvatosak a nyilvános mosdókkal, poharakkal, sőt az idegen állatokkal is (különösen, ha eddig még megúsztuk herpesz nélkül), mert nem tudhatjuk, melyik hordoz olyan fertőzést, mely legyengítheti a szervezetet. Betegség idején ugyanis a herpesz is gyorsabban jelentkezik.

A megelőzést segítheti az is, ha megerősítjük az immunrendszert: szedjünk vitaminokat, táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen! A meditáció, a jóga vagy egy olyan hobbi, melyben teljesen el tudunk merülni, egyaránt a stressz "ellenszerei" - ha nyugodtak vagyunk, megőrizzük a lelki harmóniánkat, szintén "kiiktathatunk" egy herpeszt kiváltó okot.

Az úti patikában mindig legyen velünk a herpesz kezelésére szolgáló krém, a gyógyulás ideje (mely általában 7-10 nap) lerövidíthető, ha már a hólyagok megjelenése előtt, a bizsergés, viszketés vagy más "jósló" tünetek észlelésekor elkezdjük kenegetni az érintett bőrfelületet.

A herpeszt ne nyomkodjuk, kapargassuk; a hólyagokat ne szúrjuk ki. Ezzel csak fokozzuk a továbbterjedés veszélyét, ráadásul, lassítjuk a gyógyulást. Sőt ha mindezt piszkos kézzel tesszük, az ajakherpesz mellé "beszerezhetünk" valamilyen bakteriális fertőzést is. Mindig alaposan mossunk kezet, a herpeszhez nyúlás előtt és után egyaránt! Erre egy utazáson nincs mindig lehetőség, ezért a fertőtlenítő hatású, tisztító kézzselék jó szolgálatot tehetnek.

 

Forrás : www.hazipatika.com
Szerző : Huták Judit

Intim titkok ? A hüvelyfertőzés a leggyakoribb panasz, amivel a nők nőgyógyászhoz fordulnak. Ezek közül is gyakori a Candida és a bakteriális vaginózis (BV), mely utóbbit a nők gyakran nem is tudják megkülönböztetni a gombás fertőzéstől.

Hazánkban a nők mintegy 20 százaléka, kevéssé óvatos becslések szerint pedig minden nő találkozik élete folyamán minimum egyszer a rendellenes folyással, zavaró szaggal, kellemetlen (diszkomfort) érzéssel járó panaszokkal. A tüntetegyüttes mögött legtöbbször a közismert Candidát sejtik a laikusok, holott sokkal inkább bakteriális vaginózis (BV) áll a háttérben.

Megborult egyensúly

A BV a hüvely leggyakoribb betegsége, amelyet a hüvely természetes baktérium-egyensúlyának megváltozása okoz. Természetes körülmények között a hüvelyben különböző típusú baktériumok élnek, és az ún. lactobacillusok vannak jelen a legnagyobb számban, melyek tejsavat termelnek. A tejsav a hüvely normál, alacsony pH-értékének (pH 3,8-4,5) fenntartásáért felel, és ezáltal véd a fertőzésekkel szemben. Ha azonban az egyensúly felborul, és a tejsavbaktériumok száma lecsökken, akkor a pH-szint megemelkedik és a káros baktériumok is szaporodásnak indulhatnak. Ezt az állapotot nevezi a szakirodalom a bakteriális vaginózisnak.

A főbb tünetek a következők: szürkésfehér folyás, amelynek gyakran kellemetlen, halra emlékeztető szaga van. A Candidától ez is segíti megkülönböztetni, hiszen a gombás fertőzést elsősorban fehér, túrós folyás jelzi, mely ha újra és újra visszatér, inkább tejszerű, nem különösebben kellemetlen szagú.

A bakteriális vaginózisra jellemző, hogy a folyás intenzívebbé válik a menstruációt és a szexuális együttlétet követően, a kellemetlen szag pedig a szexuális együttlét közben válik még észrevehetőbbé. Ha a folyás mellett viszketést tapasztalunk, akkor is valószínű, hogy inkább gombaellenes kezelésben fogunk részesülni, a borzasztó égő, csípő érzés ugyanis szinte mindig gombát jelez.

Ijesztő név, de kezelhető panaszok

A bakteriális fertőzés miatt kialakuló tünetektől nem kell szenvedni, vagy házilag kísérletezni a gyógyítással, hiszen a Candidával ellentétben ez ellen az orvos által felírt antibiotikum, illetve tejsavat és glikogént tartalmazó, recept nélkül kapható hüvelygél lehet hatásos, a pontos diagnózis ismeretében.

Fő a megelőzés !

Ha nem akarunk gyakran kilincselni a nőgyógyásznál, és ezreket a gyógyszertárban hagyni az antibiotikumokra, akkor ügyelnünk kell minden olyan tényező kizárására, amely a későbbiekben a hüvelyflóra egyensúlyát veszélyeztetné. Figyelni kell a személyes altesti higiéniára, kerülni kell a gyakori irrigálást, és hajlamosít a bakteriális vaginózisra az is, ha gyakran élünk szexuális életet gumióvszer nélkül. Megelőzésképpen szintén alkalmazható a tejsavas, glikogénes hüvelygél.

A menstruációs higiénia is megemlítendő, az elhúzódó menstruációs vérzés ugyanis a pH-szintet is emeli. Ez idő alatt fokozottabb higiénés teendői vannak minden nőnek. A gyakori betét- és tamponcsere mellett cseréljünk többször alsóneműt, és különösen figyeljünk a végbéltájék tisztán tartására! A havibaj alatt - ha tehetjük - ne menjünk uszodába, strandra. A legfőbb aranyszabály a hétköznapokra pedig az, hogy ha bármilyen változást tapasztalunk a normál hüvelyi folyással kapcsolatban - akár az állaga, akár a szaga változzék is -, mindenképpen keressük fel orvosunkat!

 

Forrás : www.hazipatika.com

Szerző : Kiss Verus

A beszédhangok képzését kell megfigyelni. Egy telefonüzenet számítógépes elemzésével ki lehet mutatni a Parkinson-kór korai jeleit, akár évekkel a súlyos tünetek jelentkezése előtt is - derült ki egy új tanulmányból.

A kutatók felfedezték, hogy a hangfelvételek segítségével 99 százalékos pontossággal ki lehet mutatni a betegséget. Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) olyan számítógépes programot fejlesztett ki, amely képes felismerni a hang remegését, a lihegést és a hang gyengeségét, amelyek a rendellenesség korai jelei lehetnek. A hangelemző szoftver ráadásul példátlan részletességgel képes azt is meghatározni, hogy a betegség mely szakaszában tart a beteg.

A kutatócsoport Dr. Max Little brit szakértő vezetésével most azt vizsgálja, vajon ezeket az eredményeket telefonos hangrögzítéssel is el lehet-e érni. A széles körű kutatáshoz egészséges és Parkinson-kóros önkénteseket toboroznak, akiknek a háromperces telefonhívás alatt bizonyos hangokat kell adniuk, néhány mondatot kell elmondaniuk, és kérdésekre kell válaszolniuk otthonuk kényelméből.



Dr. Little szerint az emberek általában nem sokat gondolnak a gégére és a hangszalagokra, pedig a beszédhangok képzése során mozgatjuk ezeket. Ez az összetett mozgás a Parkinson-kór hatására romlik. "A neurológusok a végtagok mozgását vizsgálják, mi pedig a hangképző szervekét" - mondja a kutató.

Ha bebizonyosodik, hogy telefonon keresztül is alkalmazható a forradalmi technika, az lehetővé teheti, hogy az orvosok korán megkezdjék a szükséges kezelést, és ezáltal lelassíthassák a betegség előrehaladását. Mivel jelenleg nincs megbízható szűrővizsgálat a Parkinson-kór kimutatására, és a betegség előrehaladását sem lehet megfelelően követni, egy egyszerű és pontos diagnosztikai és monitorozási eszköz kifejlesztése nagymértékben fellendítené a kutatásokat.


Forrás : www.hazipatika.com

A fehérjepótlás lehet a megoldás  . A legújabb vizsgálatok szerint a férfi meddőség bizonyos esetekben kezelhetővé válhat egy hiányzó fehérje pótlásával.

A spermiumok a PLC-zéta (PLCz) néven ismert fehérjét a megtermékenyítés során adják át a petesejtnek, a fehérje ugyanis elengedhetetlenül szükséges az embrió fejlődéséhez. Laboratóriumi kísérletek során brit tudósoknak sikerült emberi PLCz-t létrehozniuk. Rájöttek, hogy a PLCz-hiányos spermiumok esetében a fehérje pótlása segítheti a fogantatást.

A kutatási eredmények szerint a sikeres fogantatás esélyeit nagyban növelheti a fehérje pótlása. "Bizonyos esetekben a férfiak azért válnak meddővé, mert spermájuk nem képes aktiválni a petesejteket. A sperma egyesül a petesejttel, de nem történik fogantatás. Ezekben a spermiumokban nem működik megfelelően a PLCz, ami elengedhetetlen a terhességhez" - nyilatkozta Tony Lai, a Cardiff Egyetem Molekuláris és Kísérleti Gyógyászati Intézetének munkatársa. "Amikor egy megtermékenyítetlen petesejtet emberi PLCz-vel kezelünk, pontosan úgy viselkedik, mint megtermékenyítés közben. Az embrió eléri a blasztociszta fejlődési fázist, ami mindenképpen szükséges a sikeres teherbe eséshez."



A tudósok csak laboratóriumi körülmények között tudták elvégezni a kísérleteket. Elmondásuk szerint a módszer klinikai környezetben nem reprodukálható. Ezzel együtt Lai és kollegái remélik, hogy a kutatási eredmények hozzásegíthetik őket egy új meddőségi kezelés kifejlesztéséhez férfiak számára. "A jövőben olyan emberi PLCz fehérjét hozhatunk majd létre, ami teljesen természetes úton képes aktiválni a petesejteket" - mondta Lai professzor. "Az in vitro megtermékenyítéssel próbálkozó pároknak ez a módszer jelentheti a siker kulcsát."

A kutatás részletes leírása a Fertility and Sterility című orvosi szaklap szeptemberi számában olvasható.


Forrás : www.hazipatika.com

Cickafark : Felfázás esetére ! Igyunk gyógyteát belőle !

A hűvös, nyirkos időszak egyik leggyakoribb kellemetlensége a húgyhólyaggyulladás, melyet felfázásként is emlegetnek. Általában a nőket érinti, de a férfiak körében is előfordul, gyakori, kis mennyiségű, égető vizeletürítés és alhasi fájdalom formájában.

Bár oka általában bakteriális felülfertőződés, több tényező is segíti kialakulását:
  • Immunrendszer gyengesége: Ha tartalékainkat feléltük, nincs vitamin- és ásványianyag-utánpótlás, a szervezet akut elváltozások megjelenésével jelez. Krónikus esetben megborulhat a bélflóránk egyensúlya is, és immungyengeség, gombás fertőzések alakulhatnak ki, melyek átterjedhetnek a húgyutakra.
  • Alhasi elváltozások: Húgyúti szűkület (kő, daganat stb.) vagy prosztata megnagyobbodás miatti vizeletpangás és fertőzés léphet fel.
  • Hormonhatások: Ösztrogénhiányos állapotban (például változókor) a hüvelyflóra gyengülhet, ami baktériumok elszaporodásához és továbbterjedéséhez vezethet.
  • Szexuális élet: A szexuális együttlétek során előfordulhat, hogy a normál bélbaktériumok bekerülnek a húgycsőbe, melyek helyi gyulladást váltanak ki.
  • Hideg hatás: Hideg időjárás és nem megfelelően réteges öltözet lassíthatja az érintett terület keringését, ezzel rontja annak ellenálló képességét.


Mivel az immungyengeségnek és a gyulladásoknak remek gyógyírjait kínálja a természet, valamint a hajlamosító tényezőket is könnyen felismerhetjük magunkon, ezért a hólyaghurut gyógyítása gyors és hatékony lehet. Ha a panaszok két-három napon belül mégsem enyhülnek, a szövődmények elkerülése végett forduljunk orvoshoz!

Segíthet a cickafark

Ha gyors segítségre van szükségünk, a gyógynövényekre mindig számíthatunk. Szerencsére ma már könnyen és jó áron elérhetőek. A hűvös, őszi időszakban gyakrabban előforduló felfázásra a cickafark például kiválóan alkalmazható. A lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit, így bármilyen női probléma esetén is használhatjuk.

A cickafark megtalálható erdőkön, mezőkön, utak szélén, szántóföldeken, de akár saját kertünkben is. Virága fehér vagy rózsaszínbe hajló. Napsütéskor erős az illóolaj tartalma, ezért ajánlatos ilyenkor szedni belőle. Tea készítéséhez elsősorban virágjait használjuk fel, de ülőfürdőhöz az egész növény szükséges. Csokorba kötve és megszárítva, bármikor otthon is elővehetjük.
Mire jó még ?

A cickafark kiválóan alkalmazható menstruációs problémák, petefészekgyulladás, mióma esetére, de migrénes fejfájás, frontváltozás miatti fejfájás, megfázás, meghűlés ellen is. Igyunk belőle teát, kúraszerűen.

Felfázás esetén ajánlott a cickafark tea és az ülőfürdő is. A cickafark ugyanis megszünteti a gyulladást, szabályozza a veseműködést, és megindítja a vérkeringést is. A teához 1 púpozott teáskanálnyit használunk fel belőle, amit negyed liter vízzel leforrázunk, rövid ideig állni hagyjuk, majd még melegen elfogyasztjuk. Felfázás vagy húgyúti problémák esetén reggel és este 1-1 csészényit fogyasszunk. A hatás pár nap alatt érezhető lesz, de egy kúrát mindenképpen igyunk végig.

Ha ülőfürdőt szeretnénk venni, 100 g cickafarkot egy éjszakára hideg vízbe áztatunk, majd másnap felforraljuk, és a fürdővízhez adjuk. 10-15 percig üljünk benne. Legalább 2-3 napig fürödjünk így.

 

Forrás : www.hazipatika.com

Szerző : Bajor Zsuzsanna, Zsupos Ildikó

Mit jelent, ha rossz a szaglása ? Pszichotikus vonásokra utalhat...


A pszichiátriai megbetegedésekre hajlamos emberek szaglása kevéssé fejlett, ami utal az agy elülső felének elégtelen működésére - derült ki egy új kutatásból.

Az ausztrál Macquarie Egyetem két munkatársa, Mehmet Mahmut és Richard Stevenson tett közzé egy erről szóló cikket a Chemosensory Perception című folyóiratban. A pszichopátiás kórkép egy széles körű fogalom, melybe a súlyos személyiségzavarral járó betegségek tartoznak. Az állapotokat kísérheti érzéketlenség, mások manipulálása, élvhajhászás és antiszociális viselkedés, melyek felfedezhetők az egyébként egészséges embereknél is.

Kutatások kimutatták, hogy a pszichopata jellemzőkkel rendelkezők agyának elülső része nem működik rendesen. Ez a terület felelős a tervezési feladatok végrehajtásáért, az indulatszabályozásért, és a szociális normák betartásáért. A diszfunkció pedig érinti a szaglást is.

Mahmut és Stevenson meg akarták tudni, hogy a rossz szaglás összefügg-e a pszichiátriai betegségekre való hajlammal, ezért 79, priusszal nem rendelkező felnőttet vizsgáltak. Felmérték szaglásukat, illetve szaglószerveik érzékenységét. Osztályozták pszichopátiás jellemzőiket is négy szempont szerint: manipulatív jellem, érzéketlenség, kiszámíthatatlanság és bűnözői hajlam, majd megnézték, hogy mennyire képesek az együttérzésre.

Kiderült, hogy az erősen pszichotikus vonásokkal rendelkezők nehezen azonosították be az illatokat, illetve különböztették meg azokat egymástól. Ezek az eredmények azt mutatták, hogy a szaglást irányító agy területek kevésbé hatékonyan működnek a pszichózisra hajlamos egyéneknél.

"Alátámasztottuk azt a feltételezést, hogy az agy elülső területeinek deficitje jellemző lehet a bűnözésre nem hajlamos pszichopatákra" - írták a kutatók. "A szaglás vizsgálata a pszichotikus vonások érdekes jellemzője lehet, mert a szaglásvizsgálatok teljesítmény-mérői nem egészen egyértelműek, így kevésbé lehet kiszűrni a csalásokat."


Forrás : www.hazipatika.com

A SARS-hoz hasonló koronavírus

A 2003-ban több száz ember halálát okozó SARS vírushoz hasonló légzőszervi megbetegedést egy Nagy-Britanniában kezelés alatt álló férfiban mutatták ki.

A 49 éves férfit Katarból szállították egy londoni kórházba. Ő a második személy, akiben azonosították a koronavírust. Az első beteget, aki azóta meghalt, Szaúd-Arábiában kezelték. Az egészségügyi szakemberek egyelőre nem határozták meg, mekkora veszélyt jelent az új vírus, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még nem javasolta utazási korlátozások bevezetését.

John Watson professzor, a brit Egészségvédelmi Hivatal vezetője azt nyilatkozta, hogy a betegség súlyossága miatt azonnal megvizsgálták a brit esettel érintkező személyeket, de kiderült, nincs bizonyíték arra, hogy bárki megfertőződött volna. A brit egészségügyi dolgozókat felkészítik arra, hogy megfelelő éberséggel figyeljék a vírust. Egyelőre arra sincs kifejezett bizonyíték, hogy a vírus emberről-emberre terjedne, és Watson nem fogalmazott meg semmilyen szükséges óvintézkedést a lakosság vagy a hazatérő utazók számára sem.

John Oxford, a Queen Mary, University of London virológus professzora megkönnyebbülve értesült a vizsgálatok eredményeiről. "A SARS nagyon gyorsan terjedt, megfertőzte a kórházi személyzetet és másokat, ez az új vírus azonban nem tűnik ilyen agresszívnak" - mondta a szakértő.

A koronavírusok a vírusok azon családját alkotják, amelybe a nátha és a SARS (severe acute respiratory syndrome - súlyos akut légzőszervi szindróma) is tartozik. Az új vírus minden emberben eddig kimutatott koronavírustól eltér.


Forrás : www.hazipatika.hu

Kicsit levertnek érzed magad ma reggel?

Semmi vész, dönts le még egy kávét! Az alábbiakban néhány meglepő tényt mutatunk be a koffeinnel kapcsolatban.

1. A koffein javítja a sportteljesítményt

Már több mint 35 éve végeznek kutatásokat sportolók részvételével. A koffeinről azt mutatták ki, hogy fokozza az energiát és az állóképességet, amitől keményebben és hosszabb ideig tudunk edzeni. A koffein közvetlen metabolikus hatást gyakorol az izmokra, ezáltal növelve az állóképességet. Hatására az izmok az energiatermeléshez glikogén (a szénhidrát egy formája) helyett zsírt égetnek. Ez az eltérő üzemanyag fokozza az állóképességet.

A teljesítmény növeléséhez szükséges dózis egy 90 kilós ember esetében körülbelül 300 mg. A kutatások azt mutatják, hogy az ezt meghaladó mennyiség már nem javítja, hanem rontja a sportteljesítményt.

2. A koffein fokozza a koncentrációs készséget és az éberséget

A koffein természetes stimulánsként könnyen bejut az agyba, és pozitív módon befolyásolja az agysejteket. A kutatások azonban azt mutatják, hogy bár a mértékletes koffeinfogyasztás javítja a koncentrációs készséget, nem leszünk tőle okosabbak, és a tanulásra sincs hatással!

3. Minél kevesebb koffeint fogyasztunk, annál jobban hat

Mialatt az agyi receptorok a szokásos biológia részeként reagál a koffeinre, minél többet fogyasztunk belőle, annál jobban hozzászokik a szervezetünk, és idővel gyengébb választ ad rá. Ennek ismeretében az a legjobb, ha napi körülbelül 300 milligrammra korlátozzuk a koffeinfogyasztásunkat, amit minden nap csak EGYSZER viszünk be – akkor, amikor a legéberebbek szeretnénk lenni, és a maximális hatásra van szükségünk. Ráadásul így ha valamilyen más napszakban van szükségünk egy kis felrázásra, akkor is elérhetjük ezt a hatást.

4. A koffein nem okoz függőséget

A koffein a fogyasztás formájától (kávé, tea, kóla) függetlenül nem okoz fizikai függőséget. Az lehet, hogy függőséget érzünk valamilyen koffeinforrást jelentő élelmiszer iránt, de ez nem egyedül a koffeinnek köszönhető. A leszokás egy kis átmeneti fejfájáson kívül nem jár elvonási tünetekkel. A koffeines fejfájás elkerülése érdekében csak fokozatosan érdemes csökkenteni a koffeinbevitelt.

5. Egy csésze kávéban háromszor annyi koffein van, mint a teában vagy a kólában

Az üdítőitalok szabványos koffeintartalmától eltekintve a különböző étrendi forrásokban lévő koffein mennyisége meglehetősen változatos lehet. A koffeintartalom kávé és tea esetében a pörköléstől, a főzés időtartamától és a tealevelek típusától is függ. Általános szabályként azonban azt mondhatjuk, hogy egy csésze kávé körülbelül 150 mg koffeint tartalmaz, ugyanennyi teában 50 mg, egy doboz kólában pedig 50-60 mg található. A szakemberek azt javasolják, hogy az összes forrásból származó koffein bevitele ne haladja meg a napi 300 mg-ot.

6. A koffeinérzékenység örökletes

A koffeint a szervezetnek le kell bontania, ezért hatása attól függ, mennyi ideig marad meg érintetlenül a szervezetben az előtt, hogy a vizelettel kiürülne. Ez egy anyagcserefolyamat, melynek jellemzői családon belül öröklődhetnek. Ez azt jelenti, hogy ha a szülőre már egy kevés koffein is erős hatással van, nagy az esélye, hogy gyermeke is ugyanígy reagál az anyagra.

7. Halálos lehet a túlzásba vitt koffein

A túl sok koffein fogyasztása nagyon ritkán akár halálos szív-érrendszeri eseményekhez is vezethet. Mivel a koffein az idegrendszert, a pulzusszámot és a vérnyomást is befolyásolja, a rendellenességre hajlamos személyek esetében súlyos hatással járhat. Ez a jelenség azonban koffeintabletta vagy magas koffeintartalmú energiaitalok esetében valószínűbb.

 

Forrás: Medipress

Fotó: Pinterest

Akar tovább élni? Szabaduljon meg a péniszétől! – körülbelül ezt üzeni egy friss tudományos felfedezés.

A kasztrálás (vagyis a herék, sőt esetenként a nemi szerv eltávolítása) jelentősen meghosszabbíthatja elszenvedőjének élettartamát, akár húsz esztendővel is – állítják dél-koreai kutatók.

Huhh. Ha túl vagyunk a borzongáson, próbáljunk a tudományos folyományokra koncentrálni. A felmérést készítők fél évezred – 1392 és 1910 közötti – feljegyzéseit tanulmányozták: adatokat gyűjtöttek császári udvarban élőkről, nemesekről és eunuchokról (vagyis olyan szolgákról, akiket odaadásuk és biztonságos szolgálatuk érdekében kasztráltak).

Nyolcvanegy eunuch adatait tanulmányozták, és arra jutottak, hogy a kevésbé férfias férfiak 14–19 évvel éltek tovább, mint ép, a beavatkozáson át nem esett társaik.

Az eunuchok közül három megérte a 100. életévét, ami 130-szorosa a fejlett országokban jelenleg élő évszázados korúak arányának!


Rövid pénisz a hosszú élet titka


A koreai kutatók megjegyzik, hogy az eunuchok hosszabb élete nem magyarázható csupán a császári palota nyújtotta jóléttel, mivel sokan ugyanannyi időt töltöttek annak falain kívül, mint belül. Ráadásul az uralkodók és férfi családtagjaik abnormálisan rövid életűek voltak, általában negyvenes éveik közepén haltak meg. Az Inha és a Koreai Egyetem tudósai szerint kutatási eredményeik azt sugallják: a férfi nemi hormonok rövidítik meg az életet.

A herék hiánya ugyanis sok változást okoz, többek között csökken vagy eltűnik a nemi vágy, de az agresszív késztetések is szinte kivesznek az illetőből – talán ezek a tényezők a garanciái egy hosszú életnek?

Biztos válasz még nincs a kérdésre, bár az a gyanúnk, hogy a férfiak többsége inkább a rövidebb, de intenzív életet választaná, mintsem hogy fél-férfiasan éljen akár száz évig.

 

Forrás : www.nlcafe.hu

Keresés