A Perseidák meteorraj érkezése általában augusztus közepére esik, melyet "Szent Lőrinc könnyeinek" is neveznek a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc "emlékére". Ebben az időszakban fantasztikus látványra készülhetünk: érkeznek a Perseidák, az egyik legnagyobb sebességgel rendelkező meteorraj.

San Miguel de Aguayo, 2017. augusztus 13.A Perseida meteorraj két tagja elég a légkörben a Tejút közelében a spanyolországi San Miguel de Aguayo felett 2017. augusztus 13-án, miután a Föld belépett a Perseida meteorraj összetevõit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhõbe. A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sûrû hullást produkáló meteorraj. A raj sok apró porszemcsébõl áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. (MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos)

Az év leghíresebb és legnépszerűbb meteorraja, a Perseidák idei maximuma – az IMO 2018 Meteor Shower Calendar előrejelzése szerint – augusztus 12. 20 óra és augusztus 13. 8.00 óra között várható, olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület weboldalán.

Újhold augusztus 11-én lesz, de ez egyáltalán nem fogja zavarni a megfigyelést. A meteorrajok első számú ellensége a fényszennyezés, ezért megfigyelésükre a kivilágított településektől távoli, jó körkilátású helyszíneket javasolják. Ilyenek például a csillagoségbolt-parkok – Zselic, Hortobágy, Bükk -, ahol valóban csekély mértékű fényszennyezés zavarja csak az észleléseket.

Zamárdi, 2015. augusztus 12. A Perseidák meteorraj egyik tagja Zamárdi felõl fényképezve 2015. augusztus 11-én.MTI Fotó: Sóki Tamás

A raj általában a hajnali egy óra utáni időkben produkál normálisan nagyobb aktivitást, ekkor emelkedik a radiáns magasra. A rajtagok gyorsak, fehérek, de a fényes tűzgömbök lehetnek narancsos, vöröses színűek.

Schwaegalp, 2010. augusztus 11.Hullócsillag az égen a svájci Alpokban fekvõ Saentis hegy fölött, Schwaegalp közelében 2010. augusztus 11-én. A csillagászok szerint az idén is a leglátványosabb látnivaló a Perszeidák. A meteorraj zápora óránként 50-100 fényes meteorral augusztus 11. és 12. éjjelén éri el csúcspontját azon szemlélõdõk számára, akik a városi fényektõl távol figyelik a sötét égboltot. (MTI/EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA)

Jérémie Vaubaillon francia csillagász, meteorkutató szerint augusztus 13-án 01.37 körül egy másik, ősi filamentum ér el minket, ami így sok tűzgömböt kell hogy tartalmazzon. Ez magyar idő szerint 03.37 órakor van – írta a Vega Csillagászati Egyesület.

 

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2018/08/05/kozeleg-az-ev-leglatvanyosabb-csillaghullasa/

Kiemelt kép: MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/EPA/Alessandro Della Bella

 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, sajtótájékoztatót hívott össze magyar idő szerint szerda estére a NASA. A hivatal meglehetősen titokzatos volt, csupán annyit árult el, hogy a Naprendszeren kívüli bolygókkal - azaz az exobolygókkal - kapcsolatban találtak valami igazán fontosat.

 

A sajtótájékoztatón a NASA kutatói mellett Sara Seager, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) bolygókutatója, és Michaël Gillon, a Liège-i Egyetem szakértője és az új eredményekről beszámoló tanulmány vezető szerzője is részt vett.

Fotó: NASA

A tudósok bejelentették, hogy a Spitzer-űrtávcső segítségével egy tőlünk 40 fényévre található csillag, a Trappist-1 körül

hét Föld-szerű és nagyságú bolygót fedeztek fel, ezek közül pedig három a lakható zónában van 

– azaz nincs sem túl közel, sem túl távol a központi égitesthez képest. A kutatók szerint a három bolygó közül bármelyiken lehet folyékony víz is. Mint fogalmaztak:

" Már nem az a kérdés, hogy megtaláljuk-e a második Földet, hanem az, hogy mikor. "

Fotó: NASA

A sajtótájékoztatón Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos adminisztrátora elmondta még azt is, hogy soha ennyi Föld-szerű bolygót nem találtak még egyetlen csillag körül egyszerre. Ezek a planéták az eddig talált hasonló égitestek közül a leginkább alkalmasak arra, hogy további vizsgálatoknak vessék alá őket, például a légkörük összetétele szempontjából – tette hozzá.

" Óriási lépés ez abba az irányába, hogy megtudjuk, egyedül vagyunk-e."

– közölte Zurbuchen.

A kutatócsoport vezetője Michael Gillon a fentieket annyival egészítette ki, hogy a Trapist-1 egy ultrahideg törpecsillag – sokkal kisebb és hidegebb, mint a mi Napunk. Ráadásul ez a fajta égitest sokkal gyakoribb a galaxisunkban a Nap-szerű csillagoknál. Körülbelül úgy aránylanak egymáshoz, mint egy kosárlabda egy golflabdához. Emiatt egyébként a most felfedezett bolygók is rendkívül közel keringenek Trappist-1-hez – magyarázta.

Különösen jó esély van rá, hogy az egyik, lakható zónában talált planétát folyékony víz is borítja. Ez a földönkívüli élet utáni kutatás szempontjából is ígéretes.

– jelentette ki Gillon. Ennek a bolygónak egyébként valószínűleg csak az egyik fele fordul a Trappist-1 felé (hasonlóan, ahogy a Hold mutatja magát a Földnek) – tette hozzá.

Sőt, a törpecsillag bolygói olyan közel járnak “kozmikus táncot” egymáshoz, hogy Hold-nagyságban lehet megfigyelni egyik felszínéről a másikat, ahogy az alábbi illusztrációs ábrán is látni.

Fotó: NASA

Az exobolygók létezése évszázadokon át csak tudományos feltételezés volt. Az első valódi bizonyítékok csak az 1990-es évek elején kerültek elő, azóta azonban több ezer Naprendszeren kívüli égitestet azonosítottak. Az efféle objektumok keresése többek közt a földön kívüli élet kutatásának szempontjából is igen fontos.

Bár a felfedezés nem jelenti azt, hogy idegen létformára bukkantak, az új kutatás mégis alapja lehet újabb, ilyen irányú kutatásoknak is.

A NASA legutóbb tavaly szeptemberben tett nagy bejelentést. Akkor egy Naprendszeren belüli felfedezésről tájékoztattak. Eszerint a Jupiter holdjának, az Európának az óceánjai vízpárát lövellnek ki az űrbe. 2016 májusban az űrkutatási hivatal arról adott hírt, hogy a Kepler teleszkóp 1284 új exobolygót azonosított.

 

Forrás : www.24.hu

http://24.hu/tudomany/2017/02/22/itt-nasa-nagy-bejelentese-het-fold-szeru-bolygo-kering-a-kozelunkben/

Edgar Mitchell szerint kizárólag a földönkívülieknek köszönhetjük, hogy még nem pusztult el az emberiség. Na ezt nem láttuk jönni.

A 84 éves asztronauta a világ egyik legzártkörűbb klubjának a tagja: ő volt a hatodik abból a tizenkét emberből, akik valaha jártak a Holdon, tehát ha ő mond valamit az ufókról, annak egy fokkal nagyobb súlya van, mintha mondjuk Pataki Attila mesélné el az egyik ufós sztoriját.

Márpedig Mitchell a Mirror Online-nak nyilatkozva egyáltalán nem fogta vissza magát, és olyan súlyos kijelentéseket tett, amiket még sokadszori olvasásra is nehéz komolyan venni: a veterán űrhajós szerint a földönkívüliek nem csak, hogy itt vannak már egy ideje, de kizárólag nekik köszönhető, hogy az emberiség még nem pusztította el magát.

Hihetetlen dolgokat árult el az ufókról az egyik asztronauta, aki megjárta a Holdat - 1. kép

“Az emberekkel folytatott beszélgetéseim világossá tették, hogy az E.T.-k megpróbáltak megóvni minket a háborútól, és békét akartak teremteni a Földön.” – mondta Mitchell a vele készült interjúban, aki szerint a hidegháború évei alatt az ufók minden eszközzel megpróbálták megóvni az emberiséget attól, hogy egy atomháborúval eltöröljük magunkat a Föld színéről.

Az asztronauta itt nem állt meg, és részleteket is elárult ennek mikéntjéről: “a légierő több tisztjével is beszéltem, akik a rakétasilóknál teljesítettek szolgálatot a hidegháború alatt. Azt mondták, hogy többször is láttak ufókat a létesítmények felett, akik gyakran a rakétákat is hatástalanították. Más tisztek, akik a nyugati parton teljesítettek szolgálatot azt mondták, hogy a tesztrakétáikat gyakran lelőtték az ufók.”

Hihetetlen dolgokat árult el az ufókról az egyik asztronauta, aki megjárta a Holdat - 2. kép

Mitchell a Holdon

Nem tudhatjuk, mi történt Mitchellel az alatt a bizonyos holdra szállás alatt 1971-ben, de az biztos, hogy az asztronauta nem csak a tizenöt perc hírnévre utazik, ugyanis a Földre való visszatérése óta rendületlenül hirdeti a földönkívüliek létezését.

De akár igaz a sztorija, akár nem, az biztos, hogy az ufók jól tették volna, ha ideküldenek néhány babysittert az emberiségnek, mert egészen megdöbbentő, hogy az elmúlt hetven évben milyen irdatlan mennyiségű atommal szórtuk meg a saját bolygónkat, teljesen fölöslegesen.

 

(Forrás: Gizmodo)

Szerző : Bobák Áron

http://player.hu/tech-3/ufok-a-foldon/

Szerda este nagy eséllyel "futunk bele" egy porcsomóba, amit a Perseidák anyaüstököse hagyott hátra másfél évszázada. Egyébként is ma lesz a csillaghullás maximuma, irány hát a természet! Sok lány fogja elveszíteni a szűzességét.

 Napok óta hullanak a csillagok az égből, de a leglátványosabb égi jelenségben ma, szerdán este lesz részünk. Ma van ugyanis a Perseidák meteorraj "maximuma", azaz most húz majd át felettünk a legtöbb fényes csík. Óránként több tucatnyi hullócsillagot láthatunk, vagyis kapja mindenki hóna alá a pokrócot, a horgászszéket, és irány egy várostól távol eső sötét, romantikus hely.

Így érdemes várni a hullócsillagokat...

Mit látunk ?

Nyilván nem egy lepottyanó csillagot. A hullócsillag az űrben keringő por, aminek szemcséi a Föld légkörébe jutva felizzanak és megsemmisülnek. 

Más nem is kell hozzá, a jelenségben szabad szemmel gyönyörködhetünk. Csillagászok azt javasolják, menjünk minél távolabb a települések fényszennyezésétől, és a megfigyelés idejére kapcsoljuk ki a magunkkal vitt fényforrásokat is. Olyan pontot válasszunk, ahol minél szélesebb körpanoráma tárul elénk.

A megfigyeléshez ugyanis nem a fejünk feletti pontot kell mereven bámulni, hanem a zenit és a horizont között, körülbelül 45 fokos szögben érdemes pásztázni az eget. Az irány sem sokat számít, bár észak vagy dél felé fordulva talán sűrűbben záporoznak a meteorok. A lényeg tényleg az, hogy minél kevesebb földi fényforrás zavarja a látványt.

A legtöbb hullócsillagot, mint mindig, hajnalban láthatjuk, ám egyes szakcsillagászok szerint szerdán kora este is számíthatunk egy maximumra. Földünk ugyanis nagy eséllyel közelíti meg a meteorraj "anyaüstökösének" 1862-ben kilökött porcsomóját. Ha ez megtörténik, ma éjjel különlegesen szép látványban esz részünk.

Szent Lőrinc és Perseus ...

Az időjárás minden bizonnyal kegyes lesz hozzánk, az ég tiszta lesz, felhőmentes, és a Hold fénye sem zavarja majd a látványt. Ha valaki nem tud kiszakadni Budapestről, a Budai hegyeket ajánljuk csillaglesre, vagy keresse fel az óbudai Polarisz Csillagvizsgálót, ahol szakemberek és csillagászati előadások várják az érdeklődőket.

Ha valaki még inkább ki akar szakadni a mindennapok mókuskerekéből, gondoljon bele: a Perseidákkal évezredek nemzedékeivel "teremthetünk kapcsolatot". A meteorraj első észlelését Kr.u. 36-ban jegyezték le Kínában, vagyis legalább kétezer éve ez az esemény az augusztusi éjszakák egyik legnagyobb látványossága.

 

Fotó: MTI/Komka Péter

Szűz Lányok ...

A kereszténység korai évszázadaiban a kereszténység már azélve, roston megsütött vértanú, Szent Lőrinc könnyeinek nevezte az égen végigszántó fényeket - hogy miért, azt ide kattintva olvashatja. Ezen az estén lehetünk babonásak is.

Hihetjük azt, ha a hullócsillag feltűnésekor kívánunk valamit, és azt senkinek nem áruljuk el, egy éven belül teljesülni fog. Előrejelezhetik viszont a halált is, de számolgathatunk is: minden egyes hullócsillag azt jelenti, egy lány épp akkor veszítette el a szűzességét.

A csillaghullást előidéző porszemek egyébként az 1962-ben felfedezett 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak, így ez lett az első eset, amikor sikerült meghatározni egy meteorraj eredetét. Perseidának pedig azért nevezik, mert a Földről nézve a raj mintha a Perseus csillagképből érkezne. Ő egy görög hős volt, Zeusz fia, aki furfanggal győzte le az egyetlen pillantásával bárkit kővé változtató, kígyóhajú Medúszát.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

 

Forrás : www.hir24.hu

http://www.hir24.hu/tech-tud/2015/08/12/kulonosen-szep-lesz-ma-a-csillaghullas/

 

A teljes napfogyatkozást a norvégiai Svalbard szigetcsoportról és a Feröer-szigetekről lehet majd látni, de részleges napfogyatkozás Magyarországról is megfigyelhető lesz – írja a VS.hu.

Március 20-án kezdődik majd a látványos csillagászati jelenség, Budapesten 9 óra 40 perctől lesz látható, ahogy a Nap jobb oldalról elkezd “behorpadni”. A jelenség kevesebb, mint három percig tart majd, de érdemes lesz tekintetünket az ég felé emelni. A részleges napfogyatkozás nem csak Európa területéről, de Kelet-Ázsiából és Észak-, valamint Nyugat-Afrikából is látható lesz.

asp_620_reszlegesnapfogyi

Hasonló látványban lehet részünk március 20-án

Ez az animáció pontosan megmutatja, mit fognak látni azok, akik a fővárosból követik majd az eseményeket. Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold a Föld és a Nap közé kerül, azaz újholdkor. A napfogyatkozást csak speciális szűrők és eszközök segítségével ajánlott megtekinteni, ugyanis a jelenség egyáltalán nem veszélytelen. Akár vakságot is okozhat, ha szabad szemmel figyeljük meg az eseményt.

 

Forrás : Lájk.hu

http://lajk.hu/2015/02/25/itthon-lathato-lesz-napfogyatkozas/

Egyre több információ érkezik a HTC One M9-ről, amely néhány napon belül bemutatkozik a Mobile World Congressen.

A HTC aktuális csúcsmobilja immár harmadik éve marad a jól csengő One név mellett, csupán az utótag változik, ezúttal M9-re. Az idei modell Barcelonában mutatkozik be a Mobil Világkongresszuson, és bár a tajvani cégnél hivatalosan még nem erősítettek meg semmilyen információt, elég sok olyan tudnivaló látott napvilágot a telefonról, amely valószerűnek tűnik.Nézzük, mit tudunk (vagy legalábbis sejtünk)! A március elsején bemutatkozó készülék külseje a kiszivárgott fotók tanúsága szerint nem sokat változik, ami a korábbi formaterveket ismerve jó dolog. Marad a fémes, szálcsiszolt kialakítás és az ívelt hátlap, legfeljebb a kamera környéke változhat kissé, ezúttal szögletesre. A fényleső egyébként végre nem a sokat promózott, ám a kritikusok és felhasználók által lufinak kikiáltott UltraPixel technológiát használja. Ehelyett egy tisztességesnek számító 20,7 megapixeles szenzort kap, és egyes értesülések szerint a Sony helyett a Toshiba gyártja. Az f/2,2 lencse 27,8 milliméteres fókusztávolsággal bír.

A fémház alatt a hírek szerint Snapdragon 810 alapú motor dolgozik, négy 2 gigahertzes Cortex-A57 maggal a teljesítménycentrikus alkalmazásokra, és négy 1,5 gigahertzes Cortex-A53 maggal, amelyek a kevésbé erőigényes, ám energiatakarékosságot elősegítő időszakokban dolgoznak majd. A telefonon a HTC felhasználói felületének legújabb verziója, a Sense 7 fut majd, méghozzá 5.0.2-es Lollipop rendszeren.

 

 

Forrás : Mobilport

http://technet.hir24.hu/hirek/2015/02/23/brutalis-lesz-a-htc-uj-csucsmobilja/#sl

Nem sokkal a bejelentésüket követően máris piacra kerülnek a legújabb SUHD készülékek.

A Samsung az év elején Las Vegasban megrendezett CES szakkiállításon jelentette be első SUHD televíziós készülékeit, melyek Dél-Koreában még ebben a hónapban fel fognak bukkanni a boltok polcain. A legkisebb példányok 55 colos képátlóval rendelkeznek és átszámítva mintegy 1,35 millió forintba kerülnek, de ha esetleg ez túl kicsi lenne, akkor a termékskálában többek közt 65, 78 és 88 colos gigantikus modellek is találhatók. A 4K felbontású vadonatúj készülékek ívelt kialakításúak és a legújabb Tizen operációs rendszert futtatják. De pontosan miről is szól ez a bizonyos SUHD? Nos, az ezekben a készülékekben található félvezető nanokristályok mérettől függően különböző színeket bocsátanak ki, így különlegesen élénk és valósághű árnyalatokat láthatnak a nézők. A gyártó szerint az SUHD modellek a hagyományos televíziókhoz képest 64-szer több színt képesek megjeleníteni.

 

Az SUHD-ban rejlő technológia automatikusan elemzi a megjelenítendő képek fényerejét, minimalizálva a többletenergia felhasználást, miközben élesebb kontrasztot és mélyebb fekete színeket biztosít. Arról nem is beszélve, hogy 2,5-szer nagyobb a fényereje, és kétszer annyi színt képes reprodukálni, mint a hagyományos TV-k, sokkal élethűbb képeket jelenítve meg. A Hollywood egyik legismertebb filmstúdiójával, a 20th Century Fox-szal folytatott együttműködésnek köszönhetően a Samsung olyan tartalmakat nyújt a felhasználók számára, amelyek megfelelnek az SUHD színvonalnak is, vagyis ily módon a tévékben rejlő lehetőségeket maximálisan ki lehet aknázni. Mi legutóbb a gyártó egyik 55 colos felsőkategóriás ívelt 4K tévéjét fogtuk vallatóra.

 

Forrás : http://technet.hir24.hu/hirek/2015/02/06/uj-szupertevek-arasztjak-el-a-boltokat/#sl

Szerző : László Ferenc

Vasárnap egy üstökös súrolja a vörös bolygót – ha becsapódna, gyökeresen megváltoztatná a Mars viszonyait.

Egymillió évente történik olyan, ami október 19-én várható: egy üstökös 20:27 perckor 139 500 kilométerre közelíti meg a Marsot. A csillagászok szerint szinte biztos, hogy nem fog becsapódni, de így is hatással lesz a bolygóra: a Siding Springnek elnevezett objektum csóvája kölcsönhatásba lép majd a Mars légkörével. Ezt az interakciót figyelik majd a marsi űreszközök műszerei, de a nagy űrtávcsövek is.

Óriási pusztító hatás

A szakemberek szerint az üstökösmag átmérője 0,8-8 kilométer, a mag körüli ködös burok, a kóma jelenleg 160 ezer kilométer széles, a belőle induló csóva pedig 480 ezer kilométer hosszú – idézi az Origo. A Siding Spring várhatóan 200 ezer km/órás tempóval száguld el a Mars mellett, ilyen sebességnél már az egészen apró porszemek is súlyos sérüléseket okozhatnak a bolygó körül keringő szondákban.

Ha viszont az objektum becsapódna, az megjósolhatatlan következményekkel járna. Jelen ismereteink szerint 5-15 kilométer lehetett a dinoszauruszokat és az akkori földi élet 90 százalékát kipusztító üstökös vagy kisbolygó. A Marson ezidáig nem tudunk életről, ám az ütközés mindent megváltoztathatna.

Egy ütközés mindent megváltoztatna...

A vörös bolygón manapság – legalábbis a földi élet igényeit tekintve - igencsak mostoha körülmények uralkodnak. A légkör százszor ritkább, mint saját planétánkon, 95 százalékban ráadásul szén-dioxidból áll. A hőmérséklet évszaktól és a földrajzi helytől függően változik: az egyenlítő környékén eléri a +27 Celsius-fokot, a sarkokon télen –138 fok van. Az átlag -40 fok, a ritka légkör miatt pedig a napi hőingás akár 60 fok is lehet. A felszínen óriási viharok dúlnak, a szélsebesség a 300 km/órát is eléri.

Egy, a Siding Spronghez hasonló égitest becsapódása során rengeteg por, homok, víz és egyéb anyagok jutnának a Mars felső légkörébe, így a mostaninál melegebb és nedvesebb levegőjű bolygó jöhetne létre. Az ütközés ugyanis egyfajta „terraformálási" lavinát idézhetne elő. A légkörbe kerülő por üvegházhatást váltana ki, ami miatt felmelegedne a bolygó légköre. Ez újabb, szintén üvegházhatású anyagok felszabadulását idézné elő, megolvadnának a felszín alatti vízkészletek, és a folyamat önmagát erősítené tovább.

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/tech-tud/2014/10/18/holnap-elo-bolygova-valhat-a-mars/#sl

Míg mi a teliholdban gyönyörködhetünk, a nyugati féltekét óriási jaguár, portyázó démonok és éhes háziállatok tartják rettegésben.

Teljes holdfogyatkozás lesz április 14-ről 15-ére forduló éjszaka, amiről viszont mi kimaradunk. Magyarországról a teliholdat látjuk, miközben Észak- Amerika csaknem egész területéről és Dél- Amerika nyugati tájairól teljességében látható lesz. Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a Föld a Hold és a Nap közé kerül, gyakorlatilag "leárnyékolja" égi kísérőnket. Ám nem borul teljes sötétbe, a föld légkörén átszűrődő fénytől vörösen izzik.

A Hold után következnek az emberek

Ezért nevezik vérholdnak is, hiszen az emberi fantázia az idők kezdete óta próbálja megmagyarázni a jelenséget. Ha pedig két egymást követő évben négyszer is feltűnik a vérhold, az nem mást jelent, mint az Úr nagy és rettenetes napjának eljövetelét. Legalábbis a Biblia egy helyének magyarázata szerint - bővebben erről itt olvashat.

De ahány nép, annyi mesés magyarázat született a vérholdra. Egyik sem tekintette jó előjelnek. Egy inka történet szerint például ilyenkor egy jaguár támadja meg a holdat, ezért borul az vérbe - írja a National Geographic. Tartottak tőle, hogy a vérszomjas fenevad a földre zuhan, ahol jobb híján emberekkel csillapítja majd éhét. Ennek elkerülése végett igyekeztek minél nagyobb hangzavart kelteni, verték a kutyákat, hogy azok ugatással, vonyítással tartsák távol a ragadozót.

Démonok pályáznak a királyra

A sumérok is úgy vélték, a Hold ilyenkor támadás áldozata. A valóság azonban szerintük sokkal hátborzongatóbb, mint egy nagymacska támadása: hét démon esett neki a Holdnak. Mivel pedig szilárdan hitték, hogy az égi események a földi történések előjelei, aggodalmuk teljesen érthető. Főleg az uralkodót féltették a démonoktól, miután ő volt a föld, a világ megtestesítője.

A hold- és napfogyatkozások idejét azonban előre tudták jelezni, így hát fel is készülhettek: álkirályt neveztek ki, akikre a démonok nyugodtan lecsaphattak az igazi helyett. Luxusban élt a jelenség alatt, míg a valódi király átlagos polgárként rejtőzködött. Nem volt azonban kifizetődő a pünkösdi királyság, a démonok elvonulása után az álkirályt vélhetően eltették az útból. Örökre...

Sokkal szelídebben álltak hozzá a dologhoz Észak-Kalifornia őshonos indiánjai, a hupák. Ők úgy vélték, a Hold háziállatokat tart. Na nem olyanokat, mint mi, ezen házi kedvencek nagy része puma és kígyó. Amikor pedig a gazda nem visz nekik elég ételt, éhségtől hajtva rátámadnak, megsebzik. A Hold pedig vérzik. Egészen addig, amíg meg nem jelennek feleségei - egészen pontosan 20-an vannak- akik megmentik és visszaadják egészségét.

 

Forrás : www.hir24.hu

http://www.hir24.hu/tech-tud/2014/04/15/ma-lesz-a-demonok-ejszakaja/#sl

Hivatalosan csak tegnap óta kapható, mi pedig máris betekintést nyerhetünk az S5 borítása alá.

A Samsung néhány hete az MWC-n leplezte le idei zászlóshajó készülékét, a tavalyi Galaxy S4-et váltó Galaxy S5-öt. Az általunk is már alaposan letesztelt újdonság hivatalosan április 11-től, tehát tegnaptól kapható hazánkban, az iFixit áldásos tevékenységének köszönhetően most pedig már teljesen szétszerelt állapotban is megtekinthető. A szakemberek a maximálisan adható tízből öt pontot adtak a készülék szervizelhetőségére, ami a Galaxy S III és Galaxy S4-féle 8/10-es értékhez képes visszalépést jelent, viszont még mindig sokkal jobb a HTC One (M8) 2/10-es eredményénél.

alt

A 142x72,5x8,1 milliméter méretű, illetve 145 gramm tömegű, vízálló kivitelű Samsung Galaxy S5 előlapján egy 5,1 colos képátlóval rendelkező Super AMOLED érintőkijelző uralja, mely 1920x1080 pixeles Full HD felbontással bír, a pixelsűrűsége pedig 432 ppi. A display feletti kamera 2 megapixeles felbontású és Full HD videókat képes rögzíteni, a hátoldali LED-segédfényes főkamera pedig 16 millió képpontot és egy remek Ultra HD videófelvevőt vonultat fel.

alt

A fürge működésre a Qualcomm Snapdragon 801-es chipset jelent garanciát, melyben négy darab 2,5 GHz-es frekvenciájú Krait 400 processzormag, illetve egy nagyteljesítményű Adreno 330-as grafikusgyorsító kapott helyet. A RAM 2 GB kapacitású, a kiviteltől függően 16/32 GB-os belső memória pedig microSD memóriakártyák (maximum 128 GB) révén egyszerűen bővíthető. Említést érdemel továbbá a villámgyors LTE adatátvitel, az a/b/g/n/ac szabványú MIMO Wi-Fi, a Bluetooth 4.0, az NFC, a GPS-vevő, illetve a 2800 mAh kapacitású akkumulátor.

alt
alt

alt

 
 

Forrás : www.mobilport.hu

Szerző : László Ferenc

http://www.mobilport.hu/hirek/20140412/maris_ledobta_ruhait_az_uj_csucsmodell/#sl

Ez nem egy újabb kiszínezett világvége-elmélet. Jelen tudásunk szerint a Nap valóban felfalja a Földet, ám előtte minden élőlény lassú kínhalált hal.

A természetben semmi sem örök, ezt mindenki tudja. A felfoghatatlan tér és idő síkján az emberi agy nehezen fogadja be, de egyszer eljön a vége a Föld nevű bolygónak éppúgy, mint a Napnak. A kettő pedig erősen összefügg majd.

A Föld menekülni próbál...

Csillagunk az univerzumban igazi szürke egérnek számít. Mérete közepes és mintegy ötmilliárd évével középkorúnak számít. Jelen ismereteink szerint újabb ötmilliárd év múlva megkezdődik haláltusája: elfogy benne a hidrogén és beindul a hélium fúziója. A felszabaduló energia miatt "felfúvódik", vörös óriássá válik. Határai nagyjából a Föld jelenlegi pályájánál lesznek. Ezután külső burkai leszakadnak, és egy Föld méretű hideg, fehér törpecsillaggá esik össze.

Mire azonban a Nap eléri legnagyobb kiterjedését, csillagszél formájában jelentős anyagot veszít majd. Ez szinte elfújja a bolygókat, vagyis Földünk spirális formában távolodni fog a megvadult csillagtól. Nagy kérdés, hogy elég gyors lesz-e a bolygó menekülése, vagy a felfúvódó csillag "elkapja" a szökevényt. Az élővilág előbbi esetben sem úszná meg, a világűrben sodródó jeges kőtömegen nem létezhetne élet.

Mégis az tűnik valószínűbbnek, hogy a versenyfutást a Nap nyeri. Több mint 7,5 milliárd év múlva éri el a vörös óriás állapotot, addigra tömegének 67 százalékát ugyan elveszíti, de maximális mérete a mai 256-szorosa lesz. Maga a felfúvódás viszonylag gyorsan megy majd végbe. A hélium hajtotta folyamat hatására ötmillió év alatt a Nap kitölti a Merkúr pályájáig terjedő teret, majd újabb 130 millió év alatt elnyeli a Merkúrt és a Vénuszt, majd a Földet.

Összeolvad a csillaggal...

Ezt azonban már senki nem fogja a helyszínen dokumentálni. A növekvő sugárzás először a növényeket ítéli lassú sorvadásra, nyomukban pedig az állatok tűnnek el a föld színéről először a szárazföldeken. Az ember fejlett technikájának köszönhetően még túlélhet, legfeljebb a felszín alá vonul. Csillagunk körülbelül egymilliárd év múlva éri el legforróbb állapotát: minden víz elpárolog, a Föld egy hatalmas, nedves és forró üvegházzá alakul. Négymilliárd év múlva valószínűleg már az élet minden formája eltűnik planétánkról.

Ha a Nap nem is fogja elérni a Föld pályáját, ami a vörös óriás állapot elérésekor már a mainál messzebb kering majd a csillagtól, a két közeli égitest közti súrlódás csökkenti majd a távolságot. Ám épp a közelség miatt bolygónk árapályhatást generál a gigászi gáztömb felszínén, amitől az kidudorodik. Először egy hatalmas, kiemelkedő rész nyeli el a Földet, majd egyre beljebb és beljebb kerül. Anyaga lassan elpárolog a magas hőmérsékleten, míg megközelítőleg 7,6 milliárd év múlva az egykori "élő bolygó" teljesen feloldódik, összeolvad a Nappal.

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/tech-tud/2014/03/19/igy-fog-megsemmisulni-a-fold/

A Mobil Világkongresszuson nemcsak új termékeket jelentenek be a gyártók, hanem adott esetben rangos díjakat is átvehetnek.

Ha február, akkor bizony Barcelona és persze Mobil Világkongresszus, ahol is a GSM Association évről évre átadja a "Global Mobile Award"-okat. A gyártók az idei rendezvény kapcsán november 29-ig pályázhattak a különböző kategóriákban, az ítészek között pedig közel 200 piaci elemző, újságíró és egyéb szakértő található. Érdekesség, hogy az idei díjak értelemszerűen "Global Mobile Awards 2014" névre hallgatnak, de természetesen a tavalyi esztendő legjobb készülékei zsebelik be őket.

A tablet kategóriát tavaly az Asus által gyártott Google Nexus 7 nyerte meg, idén pedig az Apple iPad Air, az Apple iPad mini 2, a Google Nexus 7 (2013) és a Sony Xperia Tablet Z szállt versenybe egymás ellen. A GSM Association zsűrije pedig úgy döntött, hogy 2014-ben a tavaly ősszel debütált Apple iPad Air nyeri a rangos díjat, melynek köszönhetően a MWC kapcsán most még annak ellenére is bekerül a híradásokba az Apple, hogy szokás szerint nem is képviselteti magát Barcelonában.

A 16, 32, 64 és 128 GB integrált memóriás változatokban készülő iPad Air vastagsága 20 százalékkal csökkent az elődjéhez képest: a 7,5 milliméteres újdonság még az iPad 2-nél is vékonyabbra sikeredett. Ezenkívül a tömeg is jelentősen mérséklődött, egész konkrétan 653 grammról 469 grammra. A kijelző körüli káva 43 százalékkal kisebb - a 9,7 colos képátlóval rendelkező IPS LCD érintőkijelző változatlanul 2048x1536 pixeles felbontással rendelkezik (264 ppi).

alt


A megfelelő számítási teljesítményre a 64 bites Apple A7 chipset jelent garanciát, melynek részét képezi egyrészt két 1,3 GHz-es processzormag, másrészt pedig egy négymagos PowerVR grafikusgyorsító. Ezenkívül 1 GB RAM-ot, 100/50 Mbit/s-os LTE adatátvitelt, a/b/g/n szabványú dual-band Wi-Fi-t (300 Mbit/s), valamint Bluetooth 4.0-át is kapunk a pénzünkért. Az iOS 7 operációs rendszerű iPad Air előlapi kamerája 1,2 megapixeles felbontású, a hátsó főkamera révén pedig maximum 5 megapixeles felbontású fotók készíthetők - az egy feltöltéssel elérhető használati idő mintegy 10 óra.

 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : László Ferenc

http://www.technet.hu/notebook/20140226/na_vajon_melyik_lett_2014_legjobb_tablete/#a3

A Google állítólag elégedetlen a Nexus 7 eladásokkal, ezért hamarosan egy az elődjénél nagyobb új tablettel fog előrukkolni.

A Google tavaly július végén jelentette be az Asus által gyártott második generációs Nexus 7-et, mely egy alapvetően kiváló kompakt tablet, amiből azonban a nagy lelkesedés ellenére is csak 3 millió példányt sikerült eladni eddig. Éppen ezért a vártnál korábban, már áprilisban bemutatkozhat az elődmodell, az ugyancsak az Asus által gyártandó Nexus 8, mely 8 colos érintőkijelzője révén próbál meg egy kicsit jobban elszakadni az egyre nagyobb 6-6,5 colos phabletektől.

Emlékezetes, hogy az első Nexus 7-ről 2012 júniusában hullott le a lepel, melynek tavaly nyáron mutatkozott be a második generációs kiadása. Az új Nexus 7, vagy Nexus 7 2013 néven emlegetett újdonság előlapját egy változatlanul 7 colos képátlóval rendelkező IPS érintőkijelző uralja, melynek azonban már nem 1280x800, hanem 1920x1080 pixel a felbontása, ily módon pedig a pixelsűrűség 216 ppi-ről 320 ppi-re nőtt.

A megfelelő számítási teljesítményről egy Snapdragon S4 Pro chipkészlet gondoskodik, melynek részét képezi egyrészt négy darab 1,5 GHz-es Krait processzor, másrészt pedig egy Adreno 320-as grafikusgyorsító. A RAM 2 GB kapacitású, a flashmemória pedig kiviteltől függően 16/32 GB-os - microSD memóriakártyás bővítési lehetőség nincs.

A 201x114,3x7,9 milliméter méretű új Nexus 7 317,5 grammot nyom a mérlegen. Az Android 4.4 (KitKat) operációs rendszerű tablet kapcsán említést érdemel még a Full HD videófelvevős 5 megapixeles főkamera, az 1,2 megapixeles frontkamera, a notifikációs LED, az a/b/g/n szabványú dual-band Wi-Fi, a Bluetooth 4.0, a GPS-vevő, a wireless töltési lehetőség, illetve az NFC támogatás.

alt

 
 

Forrás : www.mobilport.hu

Szerző : László Ferenc

http://www.mobilport.hu/hirek/20140209/nexus_8_neven_erkezik_az_uj_csucstablet/#a3

A televíziós piacon nemrégiben megtörtént a digitális átállás, a közeljövőben pedig a rádiók is szépen lassan elkezdenek digitalizálódni.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szervezésében január 28-án Budapesten tartotta szakmai találkozóját a digitális rádiózás bevezetésében érintett piaci szereplők és szabályozó hatóságok tevékenységét összehangoló WorldDMB fórum. A megjelent szakértők szerint a digitális rendszerek (DAB/DAB+) forradalmasítják a rádiózást, és számos előnyt jelentenek a hallgatók számára. A digitális technológiával egy frekvencián akár 10-20 rádiós csatorna műsora is továbbítható, valamint a hallgatók autózás közben, kedvezőtlen terepviszonyok mellett is mindig egyenletes vételminőségben rádiózhatnak. A digitalizált jel sokkal jobb hangzást biztosít, valamint lehetővé teszi képi-szöveges kiegészítő információk átvitelét is.

A rendezvényen elhangzott, hogy Magyarország a régióban elsőként írt ki pályázatot a digitális rádiós műsorszórás elindítására még 2008-ban. Az Antenna Hungária kísérleti sugárzása jelenleg 7 rádió, a Kossuth, a Petőfi, a Bartók, a Magyar Katolikus Rádió, a Klubrádió, a Lánchíd Rádió és az Inforádió műsorait teszi digitális minőségben elérhetővé Budapesten és környékén. A három adóberendezés mintegy 30%-os lakossági ellátottságot biztosít. Egyelőre csak bízni lehet abban, hogy hamarosan befejeződik az országos hálózat kiépítése is, az európai trendeket figyelembe véve azonban várhatóan még hosszú ideig együtt fog élni az analóg és digitális rádiózás.

A workshopon több szempontból is elemezték a digitális rádiózás lehetséges fejlődési irányait. Vári Péter az NMHH főigazgató-helyettese a digitális rádiózás hazai helyzetét mutatta be. A szakértők áttekintették a technológia európai fejlődési tendenciáit és szót ejtettek az analóg lekapcsolást lehetővé tevő szabályozási környezet kialakításának kérdéseiről is. A németországi szakértő a rádiós hálózatok tervezéséről, telepítéséről és üzemeltetéséről tartott érdekes előadást, a WorldDMB elnöke pedig a hallgatók és a reklámozók számára a digitális rendszerek által megnyíló új lehetőségekről beszélt. A digitális rádiózásban élenjáró országok tapasztalatait összegezve elmondható, hogy a hallgatók különösen nagyra értékelik a széles műsorválasztékot és a kiváló hangminőséget. Erről egyébként a résztvevők a helyszínen is személyes élményeket szerezhettek a mintegy 30-40 kiállított készülék kipróbálásával.

alt


A digitális rádiózás bevezetésének lehetőségét a 90-es években kezdték vizsgálni Európában, amikor az FM-sáv telítettsége miatt új rádiós platform használatba vételére mutatkozott igény. Jelenleg 16 európai országban van jelen állandó szolgáltatásként a földfelszíni digitális rádiózás és számos országban, köztük hazánkban is kísérleti sugárzás zajlik. A televíziózással ellentétben az analóg adók lekapcsolására elfogadott nemzetközi határidő nincs. A jelenlegi tendenciák alapján elsőkét várhatóan Norvégia fogja megszüntetni az analóg rádiózást 2017-2019 körül. A technológia elterjedését jelentősen segíti, hogy egyre több autógyár épít be digitális adások vételére alkalmas készüléket az új modellekbe, illetve az otthon használható rádiók ára is jelentősen csökkent. Sok ország piacán már akár 20 euróért is vásárolhatók egyszerűbb digitális asztali készülékek.

 

 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : László Ferenc

http://www.technet.hu/hir/20140201/uj_forradalom_a_tevek_utan_a_radiokat_is_cserelhetjuk/#a3

Lássuk, hogy az elmúlt évben körülbelül milyen erőviszonyok uralkodtak a mobiltelefonos iparágban !

Az IDC piackutató cég legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy 2013 volt az első olyan esztendő, melyben már 1 milliárdnál is több okostelefont adtak el globálisan. Az IDC adatai szerint ebben az időszakban egész pontosan 1,004 milliárd smartphone talált gazdára világszerte - ez több mint 38 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest.

A legnagyobb okostelefon gyártó 2013-ban egyértelműen a dél-koreai Samsung volt, mely jelenleg mintegy 31,3 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, ily módon alaposan megelőzi az amerikai Apple-t, mely jelenleg egy körülbelül 15,3 százalékos szeletet hasít ki magának a piaci tortából. A képzeletbeli bronzérem a kínai Huawei (4,9 százalék) nyakában lóg, aztán pedig a dél-koreai LG (4,8 százalék), illetve a kínai Lenovo (4,5 százalék) következik a sorban. Magyarul a Nokiának, a Sonynak és a Motorolának sem sikerült bekerülnie az ötös toplistára.

Amennyiben a mobiltelefon piac egészét nézzük, akkor szintén a Samsung vezet a maga 24,5 százalékos részesedésével, a második pedig a szebb napokat is látott és jelenleg mintegy 13,8 százalékos piacrésszel bíró Nokia. A harmadik a 8,4 százalékos Apple, majd pedig a 3,8 százalékos LG, illetve a 3 százalékos Huawei következik a sorban. Az IDC közlése szerint 2013-ban összesen 1,821 milliárd mobiltelefont adtak el a világon.

alt

 
 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : László Ferenc

http://www.mobilport.hu/hirek/20140129/az_okostelefonok_mindent_lenyomnak/#a3
 

Kétszer is megmozdult a föld a Nógrád megyei Cserhátsurány közelében, a rengéseket az obszervatórium közleménye szerint a lakosság érzékelte, és kisebb károkról is érkezett bejelentés.

A 2 óra 34 perckor mért első földmozgás a Richter-féle skálán 4,4-es erejű volt, majd azt egy újabb, 3,4-es rengés követte 2 óra 48 perckor - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma.

"A földrengéseket a lakosság érzékelte. Az első rengést követően az epicentrum közeléből károkról is érkezett bejelentés" - áll az obszervatórium közleményében.

Gráczer Zoltán szeizmológus elmondta, hogy a rengéseket a hozzájuk érkezett bejelentések alapján 64 településen, köztük Budapesten is lehetett érzékelni. Hozzátette, hogy az első rengést követően kisebb károkról kaptak hírt a lakosságtól Balassagyarmatról, Borsosberényből, Cserhátsurányból, Érsekvadkertről, Magyarnándorról, Tahitótfaluról és Vácról.
Utórengések várhatók

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán kora reggel közöltek szerint a rengés méretéből adódóan a következő hónapokban utórengésekre lehet számítani az epicentrum környezetében, ezek helye és mérete azonban nem jósolható meg. A hasonló méretű érsekvadkerti földrengést az intézet adatai szerint három érezhető utórengés követte, amelyek közül a legnagyobb magnitúdója elérte a 3,6-os értéket.

A térségben legutóbb 2013. június 5-én volt jelentősebb, 4,2-es magnitúdójú rengés Érsekvadkert közelében.
A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére 38 jelzés érkezett, de személyi sérülésről, épületkárról nem kaptak bejelentést.

A földmozgást 12 településről - Csitárról, Érsekvadkertről, Szátokról, Balassagyarmatról, Nógrádból, Szécsényfelfaluról, Ilinyből, Salgótarjánból, Nógrádmegyerből, Borsosberényből, Galgagutáról és Szentéről - jelezték lakosok.

Balassagyarmaton vakolat hullott a járdára egy épületről, a veszélyt a balassagyarmati tűzoltók szüntették meg.

Földrengések Magyarországon 2009 óta...

Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, a szeizmológiai hálózat évente 100-120 kisebb (2,5-es magnitúdójúnál enyhébb) földrengést regisztrál, ezek nagy része nem éri el az érzékelhetőség határát.

Az ország területén évente négy-öt 2,5-3-as erősségű, az epicentrum környékén már jól érezhető, károkat nem okozó földmozgásra lehet számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6-os magnitúdójú földrengés 40-50 évente történik.

A Kárpát-medencében az egyik legsúlyosabb, a Richter-skála szerint 6,2 erősségű földrengés 250 éve, 1763. június 28-án volt. A Komáromot érintő elemi csapás következtében a város valamennyi háza megrongálódott, a halottak száma 63, a sebesülteké 102 volt.

A Richter-skála szerint 3-asnál erősebb földrengések az utóbbi öt évben:

2009. november 25. - A Veszprém megyei Peremarton közelében keletkezett 3-as erejű földrengést a lakosság is érzékelte, de károkról nem érkezett bejelentés.

2010. május 25. - A Pest megyei Tápiószele közelében a Richter-skála szerinti 3,1-es erősségű földrengést észleltek.

2010. augusztus 17. - A Baranya megyei Sellye közelében a Richter-skála szerint 3-as, illetve 3,1-es magnitúdójú földrengés volt. Ugyanezen a napon Miskolctól pár kilométerre délre is rengett a föld 2,5-es erősséggel.

2010. augusztus 19. - A Richter-skála szerint 3-as erősségű rengés történt 15 kilométerre a borsodi megyeszékhelytől, Miskolctól.

2010. augusztus 27. - A Richter-skála szerinti 3-as erősségű földrengés történt a Vas megyei Körmend térségében.

2011. január 29. - Földrengés rázta meg a Dunántúlt és Budapestet. A Richter-skála szerinti 4,7-es rengés epicentruma Oroszlány térségében volt. Az épületekben kisebb károk keletkeztek, senkit nem kellett kiköltöztetni. Január 30-31-én több kisebb utórengés követte a földmozgást.

2011. július 11. - A Richter-skála szerinti 3,7-es erősségű földrengés volt Oroszlánytól 15 kilométerre délkeletre. A rengés epicentruma Gánt és Csákvár között volt.

2011. november 2. - A Richter-skála szerint 3,8-es erősségű földmozgás volt Győr-Moson-Sopron megyében, Kóny és Ikrény térségében.

2013. február 16. - A Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű földrengés volt a Heves megyei Füzesabony és Heves térségében.

2013. április 23. - A Richter-skála szerinti 4,8-as erősségű földrengés volt Egertől délre, Heves és Erdőtelek település között, 8 kilométeres mélységben. Személyi sérülésről nem érkezett bejelentés, viszont épületkárokat jeleztek Heves városából, valamint Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről, Tenkről és Tarnabodról is.

2013. május 18. - Ismét Tenken volt 3-as erősségű földrengés. Három hónap alatt már harmadszor rengett a föld Tenken, ezúttal kisebb anyagi károk keletkeztek több ingatlanban.

2013. június 5. - 4,2-es erősségű földrengés volt a Nógrád megyei Érsekvadkert térségében, a földmozgást Balassagyarmaton, Vácon, Esztergomban, Budapesten és Székesfehérváron is érzékelni lehetett. A földrengés során csaknem száz épület sérült meg a nyugat-nógrádi Szátok és Tereske községekben.

2013. július 2. - 3,6-os erősségű földrengés volt a Nógrád megyei Szátok község térségében. A földmozgás, amely a június 5-i érsekvadkerti rengés utórezgése volt, ezúttal nem okozott károkat. 2013. augusztus 15. - 3-as erősségű földrengést észleltek a Baranya megyei Felsőszentmárton közelében. Károkról nem érkezett bejelentés.

2013. október 19. - A Richter-skála szerinti 3,3-as földrengést mértek a Komárom-Esztergom megyei Bábolna térségében.

2013. december 1. - 3,3-as erősségű földmozgás volt a Baranya megyei Máriakéménd közelében. Károkat ezúttal sem jelentettek.

 

Forrás : MTI / Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2014/01/19/dupla-foldrenges-volt-magyarorszagon/#a3

RobonAUT 2014 robotépítő verseny a BME villanykarán.

Ma a fogyasztáscsökkentő technikák mellett az önvezető autók és így az autózás jövője foglalkoztatja leginkább az autósokat, illetve az autós sajtót. A BME rendezvényén közelebb kerültünk az utóbbi témához.

A BME Q épületének aulája szinte zsúfolásig tele volt, a kép már bőven a rendezvény vége felé készült − középen a pálya

A BME Q épületének aulája szinte zsúfolásig tele volt, a kép már bőven a rendezvény vége felé készült − középen a pálya

A legnagyobb számítástechnikai cégek és a legjelentősebb autógyártók karöltve keresik a megoldást az önvezető autók elterjesztésére. Mi értelme van ennek? Egy olyan autó, ami tudja, hogy hova megyünk, nem téved el, a vezetője (vagyis az elektronika) nem tud elaludni, időben észreveszi a fékező kocsisort és elkerüli a dugót is. Mindez sokak álma. Nem is annyira futurisztikus azonban ez, hiszen ha belegondolunk, a modern sofőrsegédek ezeket a funkciókat, ha nem is mind, de részben már ma is tudják. Elég a sávtartó, az elalvást gátló rendszerekre, vagy a vészfék-asszisztensre gondolni. Gondoljunk csak bele, hogy milyen lehet a napi ingázás stresszét kellemes zenére, olvasásra cserélni, vagy akár a gyerekeinkkel játszva eljutni az agglomerációból az óvodáig? Az olvasók és a kollégák nagy részével egyetértek én is abban, hogy egy-egy élvezetes, egyedi autó vezetése mással össze nem hasonlítható, felemelő érzés. Ugyanakkor azt a nézetet is osztom, hogy a napi rutin, a munkába járás, a bevásárlás, vagy akár a nyaralni vágyó tömegben döcögés a modern élet egyik legfeleslegesebb, leginkább idegtépő idővesztessége.

Nem közönséges távirányítású autó, vezérlése egyedi, előre programozott

Nem közönséges távirányítású autó, vezérlése egyedi, előre programozott

Egy ilyen autóval megszűnhetne az autózás nyűgöt jelentő oldala, és ha jobban belegondolunk, nem jelent mindenkinek örömöt az autózás, sokaknak egy szükséges rossz az autóval való közlekedés. Ha a technika tovább egyszerűsödik, olcsóbb lesz, hamar el is fog terjedni. Onnantól mindenkinek a pénztárcája és a vérmérséklete szab majd határt, hogy mivel fogja meglovagolni a híres pesti zöldhullámot. A legfrissebb hírek szerint ez nem is a távoli jövő; a Google vezető nélküli, önjáró autójában több évnyi fejlesztés benne van már. Először vegyes érzelmekkel rácsodálkoztunk, aztán a magától driftelő, távirányítással vezérelt BMW M325i láttán a karunkon is felállt a szőr. Nyilván nem ez lenne az elsődleges felhasználási terület, de van benne ilyen potenciál is.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem RobonAUT 2014 című rendezvénye nem kereshet megoldást a felmerülő etikai, jogi kérdésekre, ahogy nem számít a benzinagyú autóőrültek lelkesedésére sem. Annál inkább alkalmas a jövő mérnökeinek és szakma képviselőinek találkozására, mindezt kvázi tét nélkül, egy verseny formájában.

Ha az autó érinti, az elektromos kapu felnyílik, közben piros fénnyel jelzi az áthaladást

Ha az autó érinti, az elektromos kapu felnyílik, közben piros fénnyel jelzi az áthaladást

2009-ben találták ki felsőbb éves doktorandusz hallgatók és Tevesz Gábor docens, hogy a nemzetközi Eurobot verseny mintájára – amin a magyarok rendre jól szerepelnek – saját robotversenyt szerveznek. Az első versenyt 2010-ben tartották meg a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának szervezésében, akkor még markólókanalas robotok gyűjtögették a pingponglabdákat, azóta az ügyességi feladatoknál látványosabb gyorsasági kör került előtérbe egy kis parkolással. A téma elsősorban az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék által oktatott tárgyakhoz kapcsolódik, de senki ne higgye, hogy egy ilyen önjáró autó megépítéshez elég a középiskolai fizikaórákon felszedett háttértudás. A kiírást az egyetem villamosmérnök és mechatronikai mérnők mesterszakos hallgatóira szabták.

A célba ért autó két kör után lefékez és meg is áll, a szaggatott vonalak adják ehhez a jelet

A célba ért autó két kör után lefékez és meg is áll, a szaggatott vonalak adják ehhez a jelet

A legutóbb, múlt hét szombaton tartott (RobonAUT 2014) viadalon a versenyfeladat a következő volt: időre, tehát a lehető legnagyobb sebességgel kellett a robotautóknak végigmenni a szagszalagcsíkokkal kijelölt pályán, emberi beavatkozás nélkül. Ezután a legjobb időeredménnyel és a legkevesebb hibaponttal teljesítő csapatok páros versenyt futottak. Az akadályok között volt lejtő és emelkedő, kanyar, szlalom, parkolás és garázskapunyitás is. A verseny célja, hogy gyakorlati lehetőséget biztosítson az egyetemi hallgatóknak, akik így programozási és szerelési ismereteiket használhatják fel. A versenyben résztvevő autók felépítésüket tekintve nagyon hasonlítanak a pár tízezer forintos távirányítós modellautókra, a kunszt az irányításuk, hogy a vezérlőszoftverüket teljes egészében a hallgatókból álló csapatoknak kellett elkészíteniük.

A páros verseny rajtja előtt − a pályára állításhoz igen, azon túl nem volt megengedett az emberi segítség

A páros verseny rajtja előtt − a pályára állításhoz igen, azon túl nem volt megengedett az emberi segítség

Az autók haladását nyomtatott áramkörök, mikrokontrollerek és különböző érzékelők segítik. Az előre írt program szerint így a robotautók a szaggatott padlócsíknál megálltak, a tripla csíknál lassítottak, így be tudták venni a kanyarokat. A technika hasonlatos azokhoz az érzékelővezérelt technikákhoz, amelyekkel a már létező sávtartóasszisztensek, vagy távtartós tempomatok is dolgoznak.

Alapjaik azonosak, a felépítmény eltérő, ahogy az eredmények is

Alapjaik azonosak, a felépítmény eltérő, ahogy az eredmények is

A csapatok egyetemi segítséggel, azonos költségvetésből és alapból dolgoztak több hónapon keresztül, eredményeiket a befektetett munkaórák és a műszaki lelemény hozták meg. Nekem, mint nem mérnök végzettségű nézőnek is érdekes volt ez a csapatverseny, és a teljesítményeket elnézve meggyőzött a BME-s hallgatók tudása. A verseny nyertesei persze kaptak értékes ajándékokat is a szponzoroktól, de ezeknél jóval többet ér pár összegyűjtött névjegykártya, illetve az ilyen eseményekkel megalapozott későbbi gyakornoki- és munkahelyek.

A RobonAUT 2014 verseny is jó példa arra, hogy jövő fejlesztési iránya a mai mérnökök kezében van. Az automatizálást tanuló hallgatók későbbi fejlesztéseikkel jobbá és könnyebé tehetik nekünk autósoknak is az életet. A BME diákjaink robotautói persze nagyon messze vannak a szinte sorozatérett, magától driftelő BMW-től, de részletmegoldásaik, elvi rendszereik megegyeznek, így a hallgatók szinte játszva gyakorolhatják jövőbeli munkájukat.

 

Forrás : www.autonavigator.hu

Szerző : Hollósy Balázs

http://www.autonavigator.hu/sztori/a_robotautok_mar_a_bme-n_vannak-11560?utm_source=hirfigyelo_an_hirlevel_20140109&utm_medium=webview&utm_campaign=hirlevel_2014-01-14&utm_content=cikk

Akadálypályán versenyeztek távirányítós kiskocsik az egyetem Q épületében mindenféle emberi beavatkozás nélkül. Kell félnünk tőlük?

"A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen" - így szól a robotika első törvénye. És bizony fontos is az óvatosság, hiszen a műszaki egyetemen, szombaton versenyző robotautók volt, hogy letértek a számukra kijelölt útról.

Szerencsére azért, az esetek többségében megbízhatóan végigmentek az akadálypályán, és bizonyították, hogy alkotóik, vagyis a robotika tanszék hallgatói, nem véletlenül dolgoztak több hónapon keresztül a sikerért.

Az alábbi riportból kiderül, milyen eszközökkel érték el, hogy a kocsik ne kezdjenek ámokfutásba, illetve az is, kell-e tartanunk egy jövőbeli robotlázadástól.

Kapcsolódó cikkek :

 

 

Forrás : www.hir24.hu

Szerző : Varjasi Viktor, Petkó Gergely Ricsi

http://www.hir24.hu/tech-tud/2014/01/12/robotautok-lazadtak-a-muszakin/#a3

Míg tavaly a telefonjainkat és tableteinket vették célkeresztbe a hackerek, addig idén már az okostévéink és akár az autóink sincsenek tőlük biztonságban.

Az elmúlt évet az androidos okostelefonokat és táblagépeket támadó kártevők drámai megszaporodása, valamint számos összetett kiberbűncselekmény kampány fémjelezte. Idénre a G Data vírusirtócég szakértői egyrészt ennek a két trendnek a folytatását várják, másrészt új fenyegetések megjelenésére figyelmeztetnek. 2014-ben a bűnözők célkeresztjébe kerülhet a "dolgok internete" - az internetkapcsolatra képes háztartási gépek, televíziók és gépjárművek, valamint más hasonló eszközök hálózata. Emellett sok átverésre számíthatunk a futball-világbajnokság kapcsán, és találkozhatunk dinamikusan letöltődő kártevőkkel is.

Manapság már számos eszköz, akár világítási és fűtési rendszerek, hűtőszekrények, mosógépek is folyamatos online kapcsolatban vannak, és alkalmazások segítségével vagy közvetlenül az interneten keresztül irányíthatóak. Az okostelevíziókba épített kamerákon keresztüli kémkedés, a gépjárművek számítógépes rendszerének manipulálása csak két példa a veszélyforrásokra. A G Data szakértői szerint már ebben az évben sor kerülhet arra, hogy egy kártevőkampány valamilyen okos háztartási eszközt célozzon meg.

Foci és Android...

2014-ben az egyik legnagyobb esemény a kiberbűnözők naptárában a Brazíliában megrendezendő kerülő futball-világbajnokság. Az addig tartó időszakban és az esemény alatt is extrém mértékben megnőhet a célzott csalások, a kártevő- és a spamkampányok száma. Az elkövetők belépőket, olcsó repülőjegyeket, szállást és élő közvetítést kínáló, levélszemétbe ágyazott hamis ajánlatokkal fogják bombázni a futballrajongókat.

Emellett folytatódik az androidos eszközök támadása. Jó hír számunkra, hogy a Google operációs rendszerének új verzióiban bevezetett biztonsági mechanizmusoknak köszönhetően a fizetős SMS-csalások visszaszorulhatnak, a rossz hír pedig, hogy az elkövetők ehelyett a személyes adatok eltulajdonítására, valamint a mobil bothálózatok létrehozására fognak koncentrálni.

alt


Farkasfelhők jönnek...

Báránybőrbe bújt farkasként viselkedhetnek a meghekkelt felhő alapú tárhelyek. A Dropbox és más adattároló szolgáltatások egyre népszerűbbek a felhasználók és a bűnözők között is. Ebben az évben már olyan támadások várhatóak, amelyek nem csak feltört fiókok adataira vadásznak, hanem álcázott .pdf-, kép- és szövegfájlokban kártevőket is elhelyeznek. Ezek pedig képesek megfertőzni a tárhelyhez csatlakoztatott számítógépeket a kézi és az automatizált letöltések során. Az ilyen támadási metódusokkal a G Data szakértője szerint főként az üzleti környezetben fogunk találkozni.

Dinamikus kódtöltés...

2014-ben a bűnözők még inkább meg akarják majd nehezíteni a kártevők detektálását. A dinamikus kódtöltés technológia lényege, hogy a kártevőkben az a komponens, mely a támadást végrehajtja, nem egy fix állomány, hanem dinamikusan, a bűnözők pillanatnyi szándéka szerint töltődik le a felhőből. Így a bűnözők egyrészt jobban el tudják rejteni a támadásokat, másrészt a célpontjaikat is rugalmasan változtathatják. Ez a technika nehezebbé fogja tenni az új fenyegetések detektálását, ami kiélezi majd a versenyt a vírusirtó szoftverek között is.


alt
 
 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : László Ferenc

http://www.technet.hu/hir/20140108/2014_a_retteges_eve_tamadas_minden_iranybol/#a3

Kanada egykori védelmi minisztere, Paul Hellyer állítja, az idegenek köztünk járnak, a korábbi politikus pedig számba is vette őket. Néhánnyal beszélt is.

Hellyer számításai szerint körülbelül nyolcvan különböző idegen faj él ma is köztünk a Földön, ezek közül pedig néggyel került már kapcsolatba – számol be a bizarr esetről a Russia Today. Az interjúban az a legmegdöbbentőbb, hogy a riporter faarccal hallgatja végig a kanadai Pataky Attilába oltott Széles Gábort.

Az 1960-as években aktív miniszter szavai azért is hatnak furcsán, mert országa haderejét a hidegháború ideje alatt irányította, így azt gondolná az ember, hogy a döntési pozíció kicsit józanabb szemlélettel jár együtt. De nem, Hellyer állítja, a már említett nyolcvan faj köztünk él, ráadásul már évezredek óta figyelnek minket. A riporter már az elején felteszi az igen egyszerű kérdést, miért gondolja úgy a korábbi miniszter, hogy az ufók ugyanúgy valóságosak, mint mondjuk a fejünk fölött köröző repülők. Erre a válasz: mert tudom, hogy így van.

Csak nyomozni kell utánuk...

Aztán amikor a riporter bizonytalanul hozzáteszi, hogy ez a tény azért még nem lett megerősítve a tudomány által, Hellyer csak annyit válaszol, hogy akkor ők minden bizonnyal rossz úton indultak el. „Ha az ember a jó nyomon indul el és kicsit beleássa magát a témába, rövid időn belül számtalan bizonyítékra bukkanhat, ami bizonyítja, hogy a földönkívüliek köztünk járnak.”

Az idegenekhez fűződő személyes kapcsolatáról Hellyer elmondta, néggyel került közelebbi viszonyba, ami annyit jelent, hogy beszélt is már velük. Mi nem fogjuk tudni felismerni őket, ugyanis „pont ugyanúgy néznek ki ezek a földönkívüli lények, mint mi, ha szembejönne egyikük az utcán, biztos nem mondanánk meg róla, hogy ő idegen” – véli Hellyer.

Nem kell félni...

Van egy megnyugtató pillanat is a több mint húszperces interjúban, amikor kiderül, hogy ugyan sokkal fejlettebb technikát használnak, mint mi, „de a nyolcvan idegen faj nagy része békés, jó szándékú lény, nem kell félnünk tőlük”.

 

Forrás : Russia Today

http://www.hir24.hu/kulfold/2014/01/07/tobb-foldonkivulivel-is-szoros-a-kapcsolata-a-miniszternek/#a3

Keresés